ŠEF SABORA OŠTRO

Reiner: U Jasenovcu imamo tri proslave, a ne komemoracije

18.04.2016 u 08:23

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Željko Reiner kritizirao je sinoć u razgovoru za N1 televiziju 'one koji doprinose podjelama u hrvatskom društvu', a posebno je bio oštar u vezi tri komemoracije vezane za obljetnicu proboja logoraša iz Jasenovca, od kojih je prva održana u petak u organizaciji Židovske općine

'Nažalost, usprkos nastojanjima HDZ-a, Karamarka i mene, koji uvijek plediram na to da se ne dijelimo i da nađemo one momente koji nas zbilžavaju, neki na tome ostvaruju političku sadašnjost. Vidite što se događa s Jasenovcem, to je strašno - raditi podjele na kostima žrtava je apsolutno neoprostivo!', rekao je  predsjednik Sabora upitan je koga smatra odgovornim za rast radikalizacije u hrvatskom društvu, javlja N1 televizija.

'Kritizirali su dvije kolone u Vukovaru, a sada imamo tri proslave u Jasenovcu, jer to nije komemoracija, izražavanje pijeteta i sućuti prema žrtvama, za mene je to podjela koju nije uzrokovao HDZ ni Vlada', kazao je Reiner.

Na ponovljeni upit vidi li nekoga u Domoljubnoj koalciji tko možda izaziva takve podjele, odgovara niječno.

'Je li netko iz Domoljubne koalicije odlučio da se dan proboja logoraša iz Jasenovca promijeni? Ima smisla to obilježavati na taj dan nekog drugog datuma? To je kao da kažete da ćete 1. svibnja obilježavati 23.', kazao je predsjednik Sabora.

Na konstataciju da to pripisuje isključivo ljevici, Reiner kaže: 'Nije to stvar ljevice, prava ljevica ne postoji u Hrvatskoj. Definirajte mi što je to, ja ne vidim pravu ljevicu u RH'.

Željko Reiner je rekao da je nauobičajeno što je Vesna Pusić sama sebe kandidirala, pa ju je Vlada podržala pred sam odlazak i temeljem te podrške ona lobira za poziciju glavne tajnice, to je situacija u kojoj se nalazimo.

Upitan kako HDZ očekuje rezultate ovog izbora, s jednim kandidatom, Reiner odgovara: 'Činjenica jest da je Karamarko i vrh HDZ-a ispunio ono što je obećavo, da bude jedan član - jedan glas. Neki su razočarani što je tako bilo.'

Upitan je i o radu vlade, pa kaže da je 'HDZ prvi koji inzistira na reformama'.

'Mi smo ih masu pripremili, imamo kompletno osmišljene projekte, preko 50-ak velikih infrastrukturnih projekata. Na žalost, one se ne ostvaruju', kazao je.

Na pitanje znači li to da Most koči reforme, odgovara: 'Ne bih rekao da Most koči, ali zbog složenih odnosa se troši previše vremena na usuglašavanje. Nadam se da će se prilagoditi oni koji nisu nikada sudjelovali u nacionalnoj vlasti'.

'Spekulacije o tome da će doći do izbora su samo wishful thinking onih koji su izgubili izbore i žao im je i htjeli bi se dokopati vlasti', zaključuje predsjednik Sabora.