RADNA TIJELA BEZ KVORUMA

Reiner se naljutio: Počnite dolaziti na odbore!

09.06.2016 u 10:38

Bionic
Reading

Saborska sjednica u četvrtak opet je započela stankama. HNS ju je tražio kako bi progovorio o prijevozu učenika, HSP AS o poljoprivredi, a Goran Dodig iz HDS-a o aktualnoj političkoj situaciji

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji HDS-ov Goran Dodig poručio je kako je od početka ovog saziva bilo problema u Saboru.

'Nisam našao ono što se zove kulturom demokracije, za to okrivljujem sve nas skupa, pa i sebe. Ušli smo u zamku iz koje nismo u stanju izaći. Nedopustivo je da se u Saboru traže poslovničke nedorečenosti da Sabor ne bi funkcionirao', kazao je Dodig

'Svjedoci smo da je Sabor pred raspuštanjem, svjedoci smo da su zastupnici sebi dali za pravo da sude, a Sabor nije sudnica. Nije dopustivo da bilo tko u Sabur kaže da je netko lopov. Sabor nije mjesto gdje se mogu iznositi svoja razmišljanja koja su utemeljena na indicijama iz medija da bi se na tome donosili zaključci koji preprastaju u opću histeriju. Sabor nije poligon gdje bi mogli raditi što hoćemo i gdje ćemo ispijati kavu za 4 kune', kazao je Dodig.

'Imamo pravo govoriti o Vladi, imam pravo u ovom trenutku govoriti o bilo kome, imam pravo postaviti pitanje i premjeru Oreškoviću je li njegova funkcija traži 10 tisuća ha zemlje po Slavoniji ili stvarati okolnosti da seljaci u Slavoniji ostanu i da rade. Imam pravo u ovom Saboru govoriti zašto ne razgovaramo o tome da kamate na kredit u ukupnom iznosu iznose više od glavnice. Imam pravo postavljati ta pitanja pa makar se radilo o premijeru za kojeg sam ja glasovao. Imam pravo, imam pravo i tražim i od opozicije da podrži me u tome ako misli da je to u redu a ne da apriori odbacuje to jer ja ću njih podržati', rekao je Dodig

O prijevozu učenika progovorio je HNS-ov Milorad Batinić, upozorivši da Vlada nije osigurala financijska sredstva za prijevoz srednjoškolaca za školsku godinu 2016.-2017. godine. 'Danas sam bio u Varaždinu i zajedno sa mladim ljudima u Varaždinskoj županiji, srednjoškolcima, studentima, mirnim prosvjedom pokušali smo ukazati na nepravdu koju nanosi ova Vlada i prvenstveno ovisno je o ministru prosvjete, to je ministar Šustar nije osigurao novac u proračunu za prijevoz srednjoškolaca', rekao je Batinić.

'Naš prijedlog je da se što prije dok je ova Vlada još na okupu, čujemo da se govori o preslagivanjima, ili neka druga što hitnije u proračun kroz rebalans proračuna uvrsti poziciju za besplatni prijevoz srednjoškolaca', rekao je Batinić.

Zastupnicima se obratio i predsjednik Sabora Željko Reiner, upozorivši ih da dolaze na sjednice odbora te da se one počnu održavati. 'Sazivajte odbore, naš temeljni posao odvija se u odborima i dolazak je obveza. Nekoliko odbora u zadnje vrijeme nije imao kvorum, uredno su sazvani, ali nisu imali kvorum. Molim sve kolege ne obazirući se tko je iz koje stranke da sudjelujete u radu odbora i nemojmo se čuditi kad nas javnost doživljava onako kako nas doživljava. Sve vas lijepo molim da se odbori obave, po mogućnosti u ponedjeljak i utorak. Vlada je poslala cijeli niz dokumentata koji ne mogu doć na dnevni red i ja ih neću staviti na dnevni red bez odbora', kazao je Reiner.

Već nekoliko tjedana u Saboru postoji problem s održavanjem odbora zbog nedostatka kvoruma. Oporba, naime, potiho bojkotira rad odbora kako bi pokazala da zapravo ne postoji vladajuća većina te da se u vladajućoj koaliciji ne mogu skupiti ni na odborima kako bi imali kvorum.