posebna priznanja

Reiner nije jedini: Pobrojali smo koliko stranih odlikovanja ima vrh države

19.04.2023 u 13:38

Bionic
Reading

Željko Reiner, po svemu sudeći, mogao bi biti najviše odlikovan aktualni saborski dužnosnik. Niz stranih država udijelio mu je visoka odlikovanja, a mi smo provjerili kako po tom pitanju stoje najviši dužnosnici u Hrvatskoj

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner, kao što smo već pisali, u posljednjih gotovo deset godina nanizao je niz stranih odlikovanja - od korejskog, rumunjskog, španjolskog, talijanskog, čileanskog, papinskog, odlikovanja San Marina, pa sve do onog koje je primio prije neki dan, a dodijelio mu ga je Japan.

Iako nije najviši dužnosnik u Hrvatskoj, Reiner je dobio više odlikovanja nego najviši državni dužnosnici zajedno.

U svom mandatu na mjestu predsjednika RH Zoran Milanović dobio je jedno odlikovanje strane države, odgovorili su nam iz Ureda predsjednika. Radi se o najvišem državnom odlikovanju Čilea - Lancu Velereda zasluga za Čile s Velikom Danicom. Odlikovanje mu je uručio čileanski predsjednik Gabriel Boric Font u Santiagu tijekom službenog posjeta predsjednika Milanovića Čileu u prosincu 2022.

Jedno odlikovanje strane države dobio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Šef Sabora odlikovan je dekretom predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog 24. listopada 2022. Ordenom Jaroslava Mudrog II za 'značajne osobne zasluge u jačanju međudržavne suradnje, potpore državnom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine'.

Odlikovanje mu je, kao što smo pisali, na marginama samita Međunarodne krimske platforme prošle godine u Zagrebu uručio predsjednik ukrajinske Vrhovne Rade Ruslan Stefančuk.

Premijer Andrej Plenković, kažu nam iz Vlade, od 2016., kada je došao na poziciju premijera, dobio je dva strana odlikovanja. U srpnju 2022., prilikom posjeta Bavarskoj, predsjednik bavarske vlade Markus Söder uručio je Plenkoviću visoko bavarsko odlikovanje za zasluge zbog njegova doprinosa u promicanju hrvatsko-bavarskih odnosa.

'To je priznanje jednom velikom prijateljstvu, poštovanju i suradnji između Hrvatske i Bavarske, između Bavaraca i Hrvata, između Hrvatske i Njemačke. Naši odnosi zaista su izvrsni, kvalitetni, dijelimo zajedničke vrijednosti', kazao je tada Plenković.

Plenković na svojoj polici, kao i Jandroković, ima ukrajinsko odlikovanje, a predsjednik Zelenski uručio mu ga je prigodom inauguralnog Krimskog samita u Kijevu 2021.