red izlazećeg sunca

Reiner primio najviše japansko odlikovanje koje može dobiti strani državljanin

17.04.2023 u 23:28

Bionic
Reading

Željko Reiner, potpredsjednik Sabora, primio je od Iso Masatoa. veleposlanika Japana u RH, 'Odličje Reda izlazećeg sunca prve klase s lentom'. To je najviše japansko odlikovanje koje može primiti strani državljanin, ako nije kralj ili kraljica, a dodjeljuje se za značajan doprinos jačanju bilateralnih odnosa s Japanom te za doprinos stabilnosti i razvitku međunarodne zajednice

'Neopisiva mi je čast i sreća primiti japansko Odličje Reda izlazećeg sunca prve klase s lentom, najviše japansko odlikovanje koje može primiti strani državljanin koje se dodjeljuje za značajan doprinos jačanju bilateralnih odnosa s Japanom. Moje je zanimanje za Japan i poštovanje prema toj zemlji započelo još u gimnazijskim danima kada mi je dobar prijatelj moga oca, poznati matematičar, književnik i promicatelj japanske kulture, akademik Vladimir Devide darovao knjigu prijevoda najpoznatijih haiku pjesnika na hrvatski', napisao je Reiner na Facebooku.

  • +5
Željko Reiner primio je "Odličje Reda izlazećeg sunca prve klase s lentom" Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Dodao je da se njegova sklonost prema Japanu kasnije produbila posjetima toj zemlji tijekom kojih je svaki puta otkrio da su, iako geografski vrlo udaljene, Japan i Hrvatska povezani iskrenim prijateljstvom.

'Mogu samo obećati da ću u budućnosti nastojati i dalje raditi na zbližavanju naše dvije prijateljske zemlje", napisao je Reiner.

 Dodjeli je prisustvovao i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te brojni drugi uzvanici.