UŠTEDA OD 900 KUNA

Registracija novih tvrtki postaje besplatna

03.07.2014 u 12:28

Bionic
Reading

Poduzetnici koji namjeravaju osnovati društvo s ograničenom odgovornošću više neće imati obavezu objave osnivanja u Narodnim novinama, što danas košta oko 900 kuna. Ovaj trošak će nestati tako što će se nova društva besplatno upisivati na internetskoj stranici sudskog registra. Najavio je to ministar pravosuđa Orsat Miljenić na sjednici Vlade

Izmjenom Zakona o sudskom registru regulira se objava upisa trgovačkih društava tako da se briše obaveza objave osnivanja društava u Narodnim novinama.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić tvrdi da uvode novi i jeftiniji način registracije novih tvrtki koje ulaze na tržište: 'Bitna promjena koju uvodimo trebala bi pojeftiniti osnivanje društava s ograničenom odgovornošću. Napuštamo obaveznu objavu u Narodnim novinama koja je koštala i do 900 kuna. Registracija će se objavljivati na internetskom portalu, čime ćemo svi dobiti bolji učinak s manjim opterećenjem za osnivače.'

Upis novih trgovačkih društava omogućit će se na internetskoj stranici na kojoj se nalazi sudski registar. U Vladi navode da ova izmjena neće ništa koštati državni proračun.

'Pronalazak nove riječi za factoring nije lak ni Nijemcima'

Vlada je u Sabor poslala i Nacrt konačnog prijedloga zakona o factoringu. Ministar financija naglasio je da su pokušali s regulatorima naći hrvatski izraz za to područje financijskog djelovanja, ali nisu uspjeli jer se ta riječ veže i za druge zakone. Premijer Zoran Milanović dodao je kako je bilo teško u kratkom roku pronaći drugi izraz i za outsourcing ili factoring. 'To nije samo hrvatski problem, nego i njemački', rekao je Milanović.

O tome što je factoring, pisali smo ranije u sljedećem članku: Vlada donosi zakon o factoringu. Znate li što je to?