obmanjivanje javnosti

Reformisti traže ostavku načelnika Stožera Zlatana Avara

12.12.2020 u 17:19

Bionic
Reading

Varaždinski Reformisti u subotu su zatražili ostavku načelnika gradskog Stožera civilne zaštite Zlatana Avara „zbog kontinuiranog obmanjivanja javnosti, direktnog laganja te navođenja građana na opstruiranje mjera“

Nakon što je u petak varaždinski županijski Stožer civilne zaštite, s načelnikom Robertom Vugrinom iz Reformista, objavio da je prema preliminarnim rezultatima antigenskih testiranja u tvrtkama zaraženih 2,9 posto, iz Županijske i Gradske organizacije Reformista u subotu su uputili priopćenje u kojem zamjenika gradonačelnika Varaždina i načelnika gradskog Stožera civilne zaštite Zlatana Avara prozivaju zbog „laganja o broju zaraženih u tvornicama“ jer je u svojim izjavama navodio brojku od 30 do 40 posto.

„Zbog kontinuiranog obmanjivanja javnosti, direktnog laganja te navođenja građana na opstruiranje mjera tražimo hitnu ostavku Zlatana Avara na dužnost zamjenika gradonačelnika te ostavku na dužnost Načelnika stožera civilne zaštite grada Varaždina“, navodi se u priopćenju Reformista.

Napominju da su laži i podvale razotkrili Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji provodi testiranja u tvornicama, Nacionalni stožer i Krunoslav Capak koji je prezentirao rezultate testiranja u tvornicama s 2,9 posto zaraženih.

U priopćenju se ističe da je Varaždinska županija jedna od najpogođenijih regija u Europi te da je županijski Stožer civilne zaštite prije više od 45 dana od Nacionalnog stožera tražio uvođenje strožih mjera.

„Istovremeno, Gradski stožer na čelu sa Zlatanom Avarom tražio je od Nacionalnog stožera da se mjere - ne donose. To je doprinijelo činjenici da je Nacionalni stožer odobrio mjere za Varaždinsku županiju s nekoliko tjedana zakašnjenja“, navodi Reformisti.

Avara i vodeće ljude Grada Varaždina prozivaju zbog protivljenja zatvaranju ugostiteljskih objekata te najava druženja za Advent. Dodaju da su oni „svojim primjerom pozivali na odlazak u Međimurje u kafiće, u županiju koja je sada najgora u Europi“. Prozivaju ih i da su „poseban pijesak u oči bacali teorijama kako su poslovni subjekti, tvornice i pogoni žarišta zaraze“. U priopćenju naglašavaju da je „jučer objavljenim službenim podacima od strane Nacionalnog stožera jasno utvrđeno da se radi o 2,9 posto zaraženih, a ne 30  i 40 posto“.

„Upravo zbog kašnjenja u donošenju mjera, kontinuiranog opstruiranja mjera, potpuno promašenih tumačenja što jesu a što nisu žarišta, od strane Gradskog stožera i Avara, a što se sve u potpunosti razotkrilo jučer, Varaždinska županija postala je po broju zaraženih najgora regija u Europi“, navodi se u priopćenju varaždinskih Reformista.

Dodaje se da su „zbog neodgovornosti, pokušaja skupljanja jeftinih političkih bodova i par glasova ugostitelja, građani završili u bolnici, na respiratorima, a neki su na žalost i preminuli“.

Reformisti na kraju priopćenja ponavljaju da „Zlatan Avar mora dati ostavku na dužnost zamjenika gradonačelnika kao i Načelnika stožera civilne zaštite grada Varaždina“.