pandemija i ekonomija

Od svih Europljana koronavirus je najgore po džepu udario građane Hrvatske: Ostali smo bez 10,6 posto dohotka iz 2019.

  • Autor: B. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.12.2020 10:03
  • Objavljeno 12.12.2020 u 10:03
Najgore je prošao turistički i ugostiteljski sektor

Najgore je prošao turistički i ugostiteljski sektor

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Pandemija i zatvaranje ekonomije doveli su do neviđenog povećanja broja radnika koji su izostajali s posla, radili bitno kraće ili ostali bez posla, a najlošije su, prema istraživanju Eurostata prošli hrvatski građani, koji su ostali bez 10,6 posto dohotka ostvarenog u prethodnoj godini, piše u subotu Večernji list.

Slijede Grci, Francuzi i Ciprani, čiji se gubitak godišnjeg dohotka kreće više od sedam posto.

Najmanje gubitaka bilježi se u Letoniji, Mađarskoj, Danskoj i Švedskoj, s tim što u analizu nisu uključeni gubici koji će nastati pred kraj godine zbog drugog vala pandemije.

Glavnina izgubljenog dohotka zaposlenih radnika posljedica je izostanaka, bilo da je riječ o bolovanju, privremenom nedostatku posla ili smanjenom broju radnih sati.

  • +4
  • +1

Prazne terase kafića u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na razini Europske unije najveći gubitak dohotka evidentiran je u upravo u turizmu i ugostiteljstvu – 16,8 posto – te sektoru umjetnosti i zabave – 10,9 posto. Gubici dohotka visoko su koncentrirani u ranjivim podskupinama, prije svega među mladima, privremeno nezaposlenima te ženama, koje dominiraju u uslužnom sektoru.

U Hrvatskoj je udio izgubljenog dohotka – 13 posto – najveći u nižim dohodovnim skupinama zaposlenih. Općenito, sedam od deset osoba koje su u Hrvatskoj zbog korone izgubile posao Eurostat je okarakterizirao kao osobe s nižim primanjima.

Većina država uspjela je kompenzirati dio gubitaka onima koji su ostali zaposleni pa su i u Hrvatskoj državne potpore za čuvanje radnih mjesta onima koji su sačuvali radna mjesta nadoknadile oko polovine izgubljenih prihoda. Eurostat navodi da su Hrvatska, Francuska, Austrija, Slovačka i Nizozemska onima koji su ostali zaposleni najviše ublažile gubitke.

No gubitak dohotka iz radnog odnosa nije u potpunosti ublažen jer državne potpore nisu potpuno pokrivale izvorni dohodak od zaposlenja niti su te kompenzacije dolazile do osoba koje su ostale bez posla, piše u subotu Večernji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!