zagreb

Reformisti: Ne treba nam ovakav Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom

19.05.2020 u 09:30

Bionic
Reading

Ovakav Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom nam ne treba, poručili su u utorak iz zagrebačke organizacije Narodne stranke - Reformista, ističući da će, donese li su ovakvom obliku, obnovu nakon potresa učiniti još težom

Reformisti u priopćenju navode kako je, nakon što je u javnu raspravu pušten Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, 'potpuno jasno kako smo dobili još jedan produkt birokratskih umova'.

Za zakonski prijedlog Ministarstva graditeljstva kažu kako je prepun nedorečenosti, 'koji će ukoliko se donese u ovom obliku ionako teški proces obnove objekata oštećenih od potresa učiniti još težim'.

'Zakon konkretno ne definira niti jedan rok, nositelje projekta, niti odgovorne za provedbu obnove, a predviđenim osnivanjem dva tijela koordinacije za obnovu i stručnog savjeta za obnovu bespotrebno dodatno birokratizira cijeli proces', upozoravaju Reformisti.

Kažnjava se ljude koji su ulagali u nekretnine

Gotovo nevjerojatnim drže da je zakonom predviđena obnova samo onih građevina u kojima vlasnik ili srodnik imaju prebivalište, čime se 'kažnjava ljude koji su svoj novac ulagali u nekretnine'.

Dodaju kako je 'suludo' nepotrebno rasipanje novca poreznih obveznika na hitnu gradnju za privremeni smještaj, kada je Vlada donijela mjeru o sufinanciranju dijela najamnine, koju bi trebalo proširiti na financiranje cijele najamnine, a postoji i mogućnost zbrinjavanja u državnim i gradskim stanovima.

Reformisti podsjećaju na prijedlog svoga predsjednika Radimira Čačića koji je, tvrde, ponudio konkretno rješenje. Ono predviđa osnivanje tvrtke posebne namjene koja bi okupila vrhunske stručnjake profesionalce svih potrebnih struka i imala jasno definirane ciljeve i rokove, te potpuno stabilno dugoročno financiranje od samog početka djelovanja.

'Princip je, što manje nepotrebnog, štetnog i potencijalnog koruptivnog državnog petljanja u ono što će građani sami i u svojem najboljem interesu riješiti kad im se to omogući. Dakle upravo suprotno od birokratskog prijedloga Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje ne nudi nikakva konkretna rješenja', zaključuju zagrebački Reformisti.