MINISTAR NAKIĆ

Reforma hitne pomoći počinje od 1. svibnja

29.03.2016 u 22:33

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Dario Nakić je u središnjem Dnevniku HRT-a pojasnio da će ravnatelji bolnica izdavati suglasnost, odnosno dozvole liječnicima da mogu trećinu svog radnog vremena raditi i u drugim ustanovama.

Suspendirali smo Zakon o sanaciji bolnica jer želimo decentralizirati sustav, želimo da osnivači - županije imaju upravljačke mehanizme nad ustanovama u njihovom vlasništvu, rekao je ministar Dario Nakić za Dnevnik HTV-a.

Vrlo brzo krećemo u reformu Hitne pomoći i već ćemo 8. travnja održati sastanak sa svim županijskim pročelnicima za zdravstvo, ravnateljima zavoda za hitnu medicinu, voditeljima objedinjenih hitnih bolničkih prijema kako bi se dogovorili oko početka rada reforme hitne pomoći koja počinje od 1. svibnja, rekao je ministar Nakić.

Ministar je objasnio da je cilj novog pravilnika o dopunskom radu, koji je uputio u javnu raspravu, da liječnici nakon završetka radnog vremena u ustanovi u kojoj su zaposleni mogu raditi ne samo kod privatnika već i u drugim bolnicama, kojima nedostaje medicinskog kadra. Također, najavio je i strožu kontrolu takvog rada i povećanje broja ljudi u zdravstvenoj inspekciji.

Želimo dosadašnji pravilnik poboljšati i otvoriti mogućnost da liječnici iz jedne ustanove mogu otići u drugu na jedan ili dva dana u mjesecu kako bi se ostvarila bolja suradnja među tim institucijama, a takva mogućnost važna je zbog manjka liječnika, posebice u manjim sredinama gdje radi samo jedan odjelni liječnik kojega nema tko zamijeniti, pojasnio je Nakić.