INICIJATIVA HSP-A

Referendumom protiv ćirilice u Vukovaru

23.02.2010 u 17:30

Bionic
Reading

Hrvatska stranka prava (HSP) pokrenula je potpisivanje peticije za raspisivanje referenduma radi izmjene vukovarskoga gradskog statuta, čime bi se spriječilo uvođenje ćirilice u javnu i službenu komunikaciju u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga grada, rečeno je danas na konferenciji za novinare vodstava HSP-a u Vukovaru.

U HSP-u spornim smatraju stavak 3. članka 61. gradskog statuta koji daje pravo uporabe ćirilice srpskoj nacionalnoj manjini u javnoj i službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga grada Vukovara te drže da je to "rezultat političke trgovine HDZ-a i SDSS-a".

"Prihvaćanje novoga gradskog statuta sa spornim člankom zapravo je rezultat dogovora HDZ-a i SDSS-a na državnoj razini i svim lokalnim razinama. HSP neće i ne može pristati na uvođenje ćirilice u Vukovaru, koji je simbol rata i otpora u Domovinskome ratu", rekao je predsjednik HSP-a Danijel Srb

HSP je zatražio izmjenu gradskog statuta pošto je vukovarski dogradonačelnik iz srpske nacionalne manjine Dejan Drakulić (SDSS) nedavno zatražio da se SDSS-ovim vijećnicima materijali sa sjednice Gradskog vijeća dostave na ćirilici te da se postavi pločica s njegovim imenom i dužnosti na ćirilici i latinici.

Drakulić se pritom pozvao na odredbe novoga gradskog statuta koji je ljetos prihvatilo vukovarsko Gradsko vijeće. U stavku 3. članka 61. statuta navodi se kako u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i tog statuta pripadnici srpske nacionalne manjine imaju pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga grada Vukovara.

Predsjednik vukovarsko-srijemskoga Županijskog vijeća HSP-a Mladen Leovac rekao je da građani peticiju mogu potpisati na štandu na Šetalištu Josipa Jurja Strossmayera svaki dan od 10 do 15 sati, a da bi inicijativa bila valjana, HSP treba prikupiti više od 6600 potpisa.