GRBIN NAJAVIO

Referendum protiv ćirilice ide na ocjenu ustavnosti

ćirilica referendum

ćirilica referendum

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je Vlada prebrojala potpise i zaključila da je inicijativu za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti potpisao dovoljan broj građana, predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) ponovio je kako će predložiti da se o referendumskom pitanju konzultira Ustavni sud.

'Nakon što izvještaj Vlade dođe u Sabor, bit će sazvana sjednica Odbora za Ustav te će se na njoj razmatrati zahtjev za raspisivanje referenduma. Moj prijedlog će biti da se sa zahtjevom ide prema Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti pitanja', rekao je Grbin novinarima i najavio da će sjednicu sazvati idući tjedan.

Da bi predloženo referendumsko pitanje trebalo poslati na ocjenu ustavnosti suglasni su i HDZ te Hrvatski laburisti.

'Gotovo sam siguran, koliko to mogu biti, da će vladajuća većina odlučiti da ovo referendumsko pitanje ide na ocjenu Ustavnom sudu', rekao je HDZ-ov Davorin Mlakar koji također smatra da bi Sabor trebao konzultirati Ustavni sud, jer referendumsko pitanje nije najspretnije izabrano.

Mlakara čudi sporost kojom je Vlada provjeravala potpise, a tvrdi da je Ministarstvo uprave 2010., kad mu je on bio na čelu, u dva tjedna provjerilo potpise na referendumsku inicijativu o Zakonu o radu, te da su tada provjeravani svi prikupljeni potpisi, a ne samo reprezentativni uzorak, kako je sada učinjeno.

I laburist Dragutin Lesar smatra da referendumsko pitanje o dvojezičnosti treba poslati Ustavnom sudu.

'Hoće li to Sabor prihvatiti, u ovom trenutku teško mi je prognozirati. Postoji navodno i mogućnost ili raspoloženje u vladajućoj većini da Sabor svojom odlukom ne raspiše referendum', ustvrdio je Lesar. Smatra da bi takva odluka Sabora bila protuustavna, odnosno da Sabor može samo zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ili raspisati referendum.

Podsjetimo, Ministarstvo uprave zaprimilo je 29. travnja 19 kutija s prikupljenim potpisima Stožera za obranu Vukovara. Pregledali su 7.459 potpisnih knjiga s iskazanim potpisima građana, odnosno 598.780 potpisa, rekao je ministar uprave Arsen Bauk.

'Temeljem rezultata provjere uzorka Državni zavod za statistiku ocjenjuje da u ukupnoj populaciji od 598.780 potpisa ima 576.388 vjerodostojnih potpisa s greškom procjene od 14.554 potpisa ili 2,53 posto u relativnom iznosu, što je 96,26 posto ukupnog broja prikupljenih potpisa', rekao je Bauk.

Tako se uz pouzdanost od 95 posto procjenjuje se da vjerodostojnih (ispravnih) potpisa (od ukupnog broja prikupljenih) ima više od 545.811, što svakako zadovoljava potreban zakonski kriterij od 10 posto od ukupnog broja birača – stoji u obrazloženju Ministarstva.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara zalaže se za raspisivanje referenduma na kojem bi birači odlučili žele li da se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propiše da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovine, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!