MILANOVIĆ ĆE GLASATI PROTIV

'Referendum neće nikome oduzeti ni gram prava, ali...'

05.11.2013 u 20:11

Bionic
Reading

Nakon što su svoje mišljenje o referendumu o braku jasno izrekli predsjednik Ivo Josipović i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, i premijer Zoran Milanović u 'Dnevniku' HRT-a otkrio je kako će na dan referenduma najvjerojatnije izaći na biralište i glasati protiv, iako još dvoji da li će takvim postupkom dati legitimitet takvoj jednoj inicijativi. Za HTV je progovorio i o nadolazećim ustavnim promjenama, možebitnom referendumu o ćirilici u Vukovaru, ali i o postupku prekomjernog deficita u koji Hrvatska polagano ulazi

Unatoč tome što ovih dana iz SDP-a dolaze različita razmišljanja o tome treba li Sabor od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja inicijative 'U ime obitelji', konkretan odgovor u razgovoru za HTV nije dao ni premijer Zoran Milanović. Sabor je taj koji najbolje poznaje Ustav i saborski zastupnici će odlučiti hoće li zatražiti mišljenje Ustavnog suda, kazao je Milanović.

'Ustav je nažalost savršeno jasan u tome što je dopušteno, a dopušteno je sve, bilo kakvo referendumsko pitanje. Ovo će biti jedna pomalo ružna epizoda i vjerujem prvi i zadnji put da se ovakav referendum organizira i raspisuje. U ovom trenutku ići na silu u nekim aranžmanima s Ustavnim sudom, opstruirati potpise 750.000 građana s kojima se ja ne slažem, to smatram da se ne radi', kazao je Milanović.

Za Milanovića je ovaj referendum bespredmetan jer Vlada nikada nije ni rekla da će brak definirati drugačije nego što to trenutno stoji u Obiteljskom zakonu.

'Zašto je sad nekome toliko važno da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene, to je potpuno bespredmetno. Na takav način neće nikome biti oduzeto ni grama prava, čak i ako to prođe na referendumu. Međutim, ja tu vidim i osjećam netrpeljivost prema jednoj manjini i nitko me ne može uvjeriti da to nije tako. S tim se ne slažem, to nije kršćanski i to je ustvari prikrivena netrpeljivost, ali dok imamo Ustav koji nema granice... To se ne može slamati na ovom referendumu', rekao je Milanović.

Premijer je rekao da dvoji hoće li izaći na referendum, no na kraju je ipak kazao da će najvjerojatnije izaći i glasati protiv takve inicijative.Ova Vlada, dodao je, donijet će Zakon o životnom partnerstvu i priznao pritom da kasne s donošenjem tog zakona.Novinarka Anka Bilić Keserović priupitala ga je i zašto se pitanje zakonskog i ustavnog uređenja referenduma nije riješilo prije.

'S kim smo to mogli riješiti? S HDZ-om? Vi mi cijelo vrijeme zvučite kao protivnik ove inicijative. Vi ste novinar. Djelujete mi malo preangažirano. Ja vam objektivno govorim što se tu događa', optužio je premijer novinarku.

'Ja nastupam u ime javnosti koja otvoreno postavlja takva pitanja', uzvratila je novinarka Bilić Keserović.

No premijer se nije dao smesti. 'Javnost je pratila i raspisivanje tog referenduma. Meni to nije, kako da kažem, prihvatljivo. Referendum... to nisu tople ljudske namjere, cilj referenduma je da se jedna manjinska zajednica koja je u drugom ešalonu, da im se ne daju prava koja imaju u zapadnoj Europi. Brak nije ugrožen zbog istospolnih zajednica, nego zbog načina života i luđačke trke za novcem', rekao je Milanović, dodavši da se njegova stranka, SDP, najviše bori za zaštitu ljudskih prava i manjina.

Borbu za prava manjina, kazao je premijer, njegova vlada pokazala je na primjeru Vukovara. 'Vlada je u Vukovaru morala primijeniti zakon i mi smo to učinili. E, sad, ako se netko bude na ovakav Statut žalio, recimo Vijeće nacionalnih manjina, Ministarstvo uprave mora poštivati određenu proceduru i velike su šanse da to na kraju završi na tumačenju na Ustavnom sudu', rekao je Milanović.

Upitan kako komentira izjavu ministra branitelja Predraga Matića koji je za tportal kazao da 'ne zna kako bi mu palo na želudac da na ploči na ulasku u grad piše Vukovar na ćirilici', Milanović je kazao kako je Matić najviše sebe dao '91, ali i sada u razgovorima s predstavnicima Stožera.

'Stojim potpuno iza njega. Znam kako se osjeća i što misli i koliko energije ulaže u suživot i da sve funkcionira', rekao je Milanović.

Premijer je prokomentirao i najnovije vijesti iz Bruxellesa koje govore da Hrvatska definitivno ulazi u proceduru prekomjernog deficita.

'Naš je problem u tome što smo nagomilali dugove koje treba vraćati, što imamo reforme poput željeznice, brodogradnje i zdravstva, i da to nemamo, deficit bi bio puno manji. Međutim, prethodna vlada je imala filozofiju da to ne radi, deficit se gomilao. Jedino rastom ćemo vraćati dugove. Možemo se izvući rastom iz kovitlaca dugova i za to nam treba dvije do tri godine', rekao je Milanović, dodavši da će se najavljeno rezanje mirovina odnositi na mirovine iz posebnih propisa i one koje su iznad nacionalnog prosjeka plaće.