KRAJ KOALICIJE CAMERON - CLEGG?

Referendum i lokani izbori dotukli liberale

Nick Clegg

Nick Clegg

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Vođa liberalnih demokrata i zamjenik Davida Camerona izgleda poput čovjeka koji je stao u pseći izmet i nikako ga ne može skinuti sa đona, piše jedan komentator nakon što je Cleggova stranka pretrpjela strahovit poraz na referendumu za izmjenu izbornih pravila za Donji dom parlamenta koji je zagovarala, a katastrofalno su prošli i na lokalnim izborima u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj

Liberalni demokrati prošli su najgore u posljednjih 30 godina na lokalnim izborima u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj, a posebno ih boli izbacivanje s vlasti u Sheffieldu, matičnoj regiji stranke. Na nacionalnoj razini sada broje tek 15 posto podrške, što u prijevodu na vijećnička mjesta glasi – izgubili su ih oko dvjestotinjak. Doduše, to su rezultati obrade trećine glasačkih listića no trend je očit.

Diljem Velike Britanije održan je i referendum za promjenu izbornih pravila, koji je posebice zagovarala Cleggova stranka. Glasalo se o tome hoće li sadašnji sustav tzv. first-past-the-post gdje kandidat s najviše glasova u izbornoj jedinici dobiva mjesto u Donjem domu pobjeđuje biti zamijenjen tzv. alernate vote sustavom u kojem glasači rade listu preferencija te se, ukoliko nitko nema većinu u prvoj rundi, glasovi distribuiraju prema onima koji bolje kotiraju na glasačkim top listama. Kako stvari stoje, sustav će ostati kakav je i bio, još jedan udarac glasača liberalnim demokratima.

Cameronovi konzervativci su na izborima prošli relativno uspješno zadržavajući kvotu glasova, laburisti također mogu biti vrlo zadovoljni, dok je posebno iznenađenje uspjeh Škotske nacionalne stranke, čiji će predsjednik Alex Salmond očito i dalje ostati na čelu njihove manjinske vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi