KRIZA UZIMA DANAK

Redukcija tvrtkama uzima 150 tisuća kuna na dan

07.01.2009 u 21:10

Bionic
Reading

Redukcija plina koja je pogodila velike potrošače već je proizvela goleme gubitke. U tvrtki Elektroda–Zagreb zbog nestašice plina gotovo da je stala sva proizvodnja, zbog čega 40-ak radnika danas nije ni dolazilo na posao

'Problem je velik. Dio proizvodnje za koji nam je potreban plin, a riječ je o većini pogona, trenutačno ne radi, što je gubitak od oko 150 tisuća kuna na dan. Ako se situacija s plinom ne popravi, za desetak dana gubici će biti katastrofalni. Zbog toga sada razmatramo sve opcije, a moguća su i otpuštanja radnika', rekao je Željko Kranjec, šef osiguranja tvrtke Elektroda–Zagreb za Večernji.hr

Spašava ih to što tvrtka ima zalihu proizvoda za dva mjeseca pa će, dodao je Kranjec, sve narudžbe isporučiti na vrijeme. Obavijest da reduciraju potrošnju plina dobile su i Zagrebačke pekarne Klara. No redukciju nisu proveli jer, kažu, proizvode dnevni proizvod, a ne neki koji se može skladištiti. No u slučaju da se kriza nastavi, planiraju uvesti plamenike na loživo ulje.

Mjere smanjenja potrošnje prirodnog plina provode se i u tvornici stakla Vetropack Straža u Humu na Sutli, u kojoj su kotlovi za zagrijavanje proizvodnih pogona prebačeni na naftu, a u proizvodnom procesu tijekom današnjeg dana maksimalno je reduciran plin. U tvornici se nadaju da će se situacija s plinom stabilizirati jer im, u suprotnom, 'ne ginu' veliki gubici s obzirom na to da za loženje staklarskih peći nema alternative.

U Sisačko-moslavačkoj županiji najvećih problema zbog redukcije plina imaju u željezari CMC, dok je Termoelektrana danas pokrenula jedan blok koji će raditi na mazut. Do petka će se pokrenuti i drugi blok, a dvije-tri tisuće prostornih metara u satu trošit će se za grijanje stanova jer Toplinarstvo HEP-a nema drugog načina da osigura energiju za grijanje.