OTVOREN ISLAMSKI CENTAR U RIJECI

'Razlike nas ne bi trebale dijeliti, nego zbližavati'

04.05.2013 u 19:58

Bionic
Reading

Islamski centar Rijeka službeno je danas otvorio svoja vrata, a na upriličenu svečanost, koja je započela u 12 sati, stiglo je tisuće građana, gostiju i uzvanika iz Hrvatske i svijeta. Islamski centar je posljednje tri godine gradila tvrtka GP Krk na riječkoj Rujevici, prema idejnom rješenju poznatog akademskog kipara, pokojnog Dušana Džamonje, i projektu arhitekata zagrebačkog ADB-a Darka Vlahovića i Branka Vučinovića

Ghaith bin Mubarak Al Kuwari, ministar vakufa Katara i izaslanik katarskog emira sheikha Hamada bin Khalifa Al Thanija, najvećeg financijera izgradnje riječkog Islamskog centra, stigao je na otvorenje i prvi kročio u džamiju čiji se molitveni prostor sastoji od prizemlja za muškarce i galerije za žene.

Gužva na ulazu nije jenjavala. Za njim su ušli aktualni i bivši predsjednik RH Ivo Josipović i Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Josip Leko, brojni ministri, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, obnašatelj dužnosti župana Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović te visoki vjerski dužnosnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i zemalja u regiji, predvođeni predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftijom Azizom ef. Hasanovićem i poglavarom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem.

'Živimo na prostoru bogate prirodne raznolikosti, ozračju razumijevanja i tolerancije. Tome mi muslimani koji već četvrtu generaciju živimo u Primorsko-goranskoj županiji svakodnevno svjedočimo. Ovaj božji hram mjesto je susreta i druženja, s vratima otvorenim svim ljudima otvorena srca', poručio je na početku svečanosti Ekrem Budimlić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Rijeka.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da mu je drago što je ovaj velebni vjerski i kulturni spomenik niknuo baš u Rijeci, gradu u kojem živi velik broj sugrađana islamske vjeroispovijesti.

'Ovu džamiju, koja je značajan doprinos miru, harmoniji i ljepoti življenja, pokazivat ćemo svim našim prijateljima širom svijeta i gostima', najavio je Obersnel, dok je župan Vujić izjavio kako je uvjeren da će ovo novo mjesto okupljanja islamskih vjernika pridonijeti kvalitetnom životu, razumijevanju i razvoju ovoga kraja.

Paul Vandoren,
šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj, na hrvatskom jeziku pozdravio je brojne uzvanike, sretan što je u Rijeci i što s njima dijeli divljenje prema ovom izuzetnom arhitektnoskom djelu. 

'Uvjeren sam da Rijeka s ovom prelijepom građevinom ima novi simbol koji će privlačiti ne samo muslimane, već sve građane i posjetitelje Rijeke. Otvaranje ovakvog centra pokazuje multikulturalni duh koji sam uvijek osjećao prilikom posjeta Rijeci. Upravo to, kao i razumijevanje, jesu temeljne vrijednosti na kojima je EU izgrađena, a ovdje se potvrđuju i u praksi', kazao je Vandoren te je naglasio da ovo otvorenje ima posebno značenje s obzirom na to da za dva mjeseca Hrvatska ulazi u Europsku uniju.

'Naše razlike čine nas jačima i obogaćuju naše živote i običaje. One nas ne bi trebale dijeliti, naprotiv, trebaju nas zbližavati', istaknuo je.
Orsat Miljenić, ministar pravosuđa i predsjednik Komisije za odnose Vlade RH s vjerskim zajednicama, rekao je da je Islamska zajednica primjer kako se može ostvariti suživot te da je gradnja ovog centra dokaz tome.

'Ovaj događaj svojim značenjem nadilazi okvire Grada Rijeke i županije PG. Islam kao religija i islamski vjernici vrlo dobro su se uklopili u hrvatsko društvo i značajno pridonose njegovu razvoju i napretku. U pogledu priznanja islama kao religije, Hrvatska je čak i prednjačila pred ostatkom svijeta. Onemogućiti pojedincu da slobodno ispovijeda svoju vjeru i njeguje vlastitu kulturu i običaje, možemo usporediti sa sakačenjem tijela. Ovaj Centar je istinska svečanost slobode i demokracije', poručio je u ime Hrvatskog sabora predsjednik Josip Leko.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, sretan je što se izgradilo ovo zdanje u kojem će se, kako je rekao, muslimani moliti i učiti univerzalnim etičkim vrijednostima, moralu tako potrebnom ovom današnjem svijetu.

'Budućnost trebamo graditi na međusobnom poštovanju i uvažavanju i zato nema bolje simbolike od ove današnje. Šaljemo pozitivne signale cijelome svijetu', poručio je Izetbegović.

'Ova prekrasna građevina je umjetnički doprinos jednog od najznačajnih suvremenih hrvatskih kipara Dušana Džamonje, s pogledom na Kvarnerski zaljev, a smještena u blizini nekoliko kršćanskih bogomolja. Šalje poruku da su različitost i zajedništvo i mogući i dobri.

Islamska tradicija je utkana u tkivo hrvatske društvene i duhovne povijesti te kao i ostale manjinske tradicije obogaćuje hrvatski kulturni identitet. Zbog toga je zadatak hrvatske države da u sklopu demokratskih procesa razvija političku kulturu koja štiti legitimne interese svih vjerskih zajednica. To jest i bit će kontinuitet naše politike. Zahvaljujem Stjepanu Mesiću što je aktivno radio na tom planu', kazao je Ivo Josipović, obećavši da će se on i dalje zalagati za takvu politiku te da se nikada neće umoriti.

Svim Bošnjacima, Albancima, Hrvatima, Romima, Arapima, Turcima i ostalim pripadnicima Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj, predsjednik RH je poručio da su pokazali kako se brani i gradi Hrvatska kada je bilo najteže, a danas pokazuju kako se u Hrvatskoj radi i živi u interesu domovine.

Zbog otvorenja Islamskog centra sretan je i Enco Rodinis, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, koji je apelirao na sve koji su u mogućnosti da se zauzmu kako bi se i u zemljama u kojima većinu čine muslimani, i krćanima omogućilo podizanje njihovih bogomolja, u skladu i s bliskošću religija te s načelima pravednosti i slobode vjere.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović poručio je da je na nama 'da gradimo mostove i centre poput ovoga koji će biti istinski rasadnici ljubavi, dobrote, novih spoznaja, međusobnih upoznavanja i međucivilacijskih susreta', dok je reis-ul-ulem Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović naglasio da je danas veliki dan za sve muslimane. 'Hrvatska država je na ovaj način poslala poruku Europi, ali i cijelom muslimanskom svijetu, da je zrelo društvo, a Rijeka da je kozmopolitski grad, grad koji je bio i ostao otvorenih kapija svima koji dolaze s dobrom namjerom i imaju što ponuditi', zaključio je ef. Kavazović.