DRAMA NA PRISAVLJU

Ravnateljstvo daje ostavku, Kosor primila Hloverku?

02.12.2009 u 08:58

Bionic
Reading

Odgovornost je puno šira i ne može se i ne smije zaustaviti samo na jednoj osobi, kazao je član Programskog vijeća HRT-a Hašim Bahtijari, nakon što je ravnatelj HTV-a Blago Markota u ponedjeljak predložio Programskom vijeću HRT-a razrješenje glavne urednice Informativnog programa Hloverke Novak-Srzić

Premda, baš kao i Blago Markota, nije nazočio konzultacijama članova Vijeća s Ravnateljstvom, Hašim Bahtijari je, čini se, pogodio dobar dio scenarija koji bi se trebao i mogao odvrtjeti u utorak na novoj sjednici Vijeća. Konzultacije su, kako saznajemo, urodile i dogovorom da će u utorak kompletno Ravnateljstvo s glavnim ravnateljem Vanjom Sutlićem na čelu, staviti mandate na raspolaganje, a u ime čim elegantnijeg raspetljavanja kaosa na HRT-u piše Novi list.

Kosanović dobio otkaz

Voditelj obračuna u HRT-ovom Odjelu financiranja ArturKosanović, kojeg se sumnjiči da je isplaćivanjem fiktivnih honorara zaprevoditelje, kuću na Prisavlju oštetio za 1,5 milijuna kuna, dobio je otkaz.Postupak otkazivanja ugovora o radu, uključivši i konzultaciju sasindikatima Kosanoviću je, dostavljentako, nakon što dostava rješenja nekoliko puta nije uspjela,  objavom naoglasnoj ploči.

Zauzvrat, vjerojatno će stati dubinska analiza njihova učinka u ove dvije i pol godine mandata, baš kao što ih se neće posve šikanirati i marginalizirati, već će im se naći neka ugodna hladovina prisavska, kako se nalazila i njihovim prethodnicima.

Drugi razlog sedmodnevnom predahu jamačno leži u zakonskoj obvezi Ravnateljstva na odlasku da prije razrješenja predloži Vijeću vršitelje dužnosti za svoje funkcije. Tko će biti v. d. Vanje Sutlića ne zna se. Zna se, međutim, za neke od želja, ponajprije onu današnjeg dopredsjednika Programskog vijeća HRT-a Siniše Grgića da na mjesto v. d. glavnog ravnatelja instalira svoga čovjeka, aktualnog glavnog tajnika HTV-a Mislava Stipića.

No, navodno Grgićeva želja tu ne staje, već je Stipiću zadaća da pripremi teren taman tako dobro da u konačnici novi glavni ravnatelj bude opet njegov čovjek Damir Novinić, današnji Markotin savjetnik za ekonomska pitanja.

Podsjetimo, Stipić i Novinić Grgićevi su suradnici još iz doba kada su prevratom zaslužili vodstvo Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb, a njihovi potpisi stoje i na Grgićevoj kandidaturi za člana Programskog vijeća, navodi Novi list Blago Markota ih je zaposlio točno prije godinu dana, 1. prosinca prošle godine.

Ova nas aritmetika na koncu dovodi i do pitanja neuništive Hloverke Novak-Srzić. Nije, naime, nemoguće da će Grgić svoj glas za njezinu detronizaciju uvjetovati provedbom svoga nauma. Navodno mu je realizacija zamišljenog scenarija važnija od svega, pa i od ambicije da postane predsjednik Vijeća.

Pitanje je, međutim, koliko je vijećnika tome sklono, baš kao što je i pitanje koliko je vijećnika još uvijek sklono Hloverki Novak-Srzić čak i nakon poražavajućeg izvješća o stanju u Informativnom programu. Nema sumnje da će se i opet tražiti mig politike. Neslužbeno se doznaje da je Novak-Srzić već posjetila premijerku Jadranku Kosor. Premijerka ju je primila, ali je navodno prijem bio poprilično hladan, a Kosor odlučna prepustiti drugima da se muče s Prisavljem.

Na, koncu, vrijedi se nakon svega, poglavito nakon Markotine analize stanja u Informativnom programu, pitati i zbog čega nitko od nadređenih Hloverke Novak-Srzić nije reagirao prije.

Svi, od vrha do dna, ne samo da su sve znali, nego su i njihovi potpis na dobrom dijelu odluka i dokumenata, recimo na odlukama da se u dvije godine zaposli 55 novih ljudi. Zbog toga se sada svaka grčevita borba za spas čini još grotesknijom.