POZIV NA AKCIJU

Ravnateljica Doma u Nazorovoj: Premašili smo kapacitete, očekujemo da se jave novi udomitelji

28.11.2022 u 20:56

Bionic
Reading

Ravnateljica Dječjeg doma Zagreb Jasna Ćurković Kelava kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je i Dječji dom Zagreb premašio predviđene kapacitete, te se samim time i smanjuje kvaliteta skrbi. U Hrvatskoj postoje određeni standardi, koji bi se trebali poštivati, kada je riječ o domovima za nezbrinutu djecu

Primjerice, jedna osoba može se brinuti za pet, šest male djece u skupini,a ne da se brine o osam ili devet djece.

'Mi smatramo da je ovo jedno privremeno stanje, dok se ne dogodi nekakav boom udomitelja, nadamo se da će se dogoditi', poručila je Ćurković Kelava za HRT.

U Hrvatskoj trenutno ima 1227 udomitelja, a broj djece u udomiteljskim obiteljima je 1923. Ćurković Kelava rekla je kako je udomiteljska naknada povećana, a povećana je i naknada opskrbnine za dijete. No, nije se dogodio povećani broj udomitelja djece.

Ravnateljica Dječjeg doma Zagreb kazala je kako su krenuli u kampanju za povećanje broja udomitelja. HTV se također pridružio toj kampanji.

'Ne treba mijenjati samo Zakon o udomiteljstvu, treba mijenjati Zakon o rodiljnim naknadama', poručila je Ćurković Kelava.

Ove godine je posvojeno 170 djece. Međutim, iz obitelji je izdvojeno 390 djece. Iz Ministarstva poručuju - neće se graditi novi domovi.

Ravnateljica Dječjeg doma Zagreb Jasna Ćurković Kelava rekla je kako je preveliki pritisak za smještaj izdvojene djece. Pozvala je da se jave novi, mladi udomitelji, jer je udomiteljstvo lijep i human čin.