ante ivančić

Ravnatelj Istarskog doma zdravlja 'odbrusio' Koordinaciji obiteljske medicine: Protokolom nismo uveli nove obaveze liječnicima, nego definirali postupanje u iznimnim situacijama

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 29.06.2022 18:35
  • Objavljeno 29.06.2022 u 18:35
Ante Ivančić

Ante Ivančić

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ivančić reagirao je u srijedu na tvrdnje Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, istaknuvši da protokol iz 2016. o suradnji i zbrinjavanju u hitnim situacijama nije uveo nove obaveze liječnicima već su definirali postupanje u hitnim slučajevima

"Nisam shvatio da ministar predlaže da obiteljska radi na hitnoj, nego upravo da uskoči u iznimnim situacijama. Zakonski prijedlog iznimnog uključivanja liječnika obiteljske medicine u djelatnost hitne medicinske službe naša je praksa od 2016. godine i pokazala se dobrom odlukom", naglasio je u priopćenju ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić.

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) izvijestili su ranije danas da su napustili Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti Ministarstva zdravstva jer se ne razmatra ni jedna primjedba obiteljskih liječnika.

"Izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti su kap koja je prelila čašu", naveli su iz KoHOM-a, tvrdeći da se obiteljski doktori oštro protive prijedlogu kojima ih se obvezuje na rad u hitnoj medicini i na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu.

No, ravnatelj Ivančić je podsjetio na slučajeve zatvorenih vrata hitne pomoći u Umagu te slučaja u Zaprešiću, kada su zbog "nepovezanosti sustava hitne i primarne zdravstvene zaštite" kasnile hitne intervencije, a što je u slučaju Zaprešića rezultiralo smrću mladića.

Podsjetio je također da su još u studenome 2011. godine u dogovoru s Istarskom županijom sklopili sporazum o suradnji u zbrinjavanju hitnih stanja, a 2016. godine su donijeli i detaljan protokol.

"Mi našim protokolom nismo uveli nove obaveze liječnicima primarne zdravstvene zaštite nego smo samo definirali postupanje u iznimnim situacijama. A obaveza pružanja pomoći proizlazi iz Zakona o liječništvu", istaknuo je dr. Ivančić.

Naglasio je da u šest godina nisu imali niti jednu primjedbu liječnika primarne zdravstvene zaštite, dodavši kako je uvjeren da će se u konačnici prepoznati njihova pozitivna praksa kao argument za promjene u sustavu koje su svakako potrebne.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!