POSLJEDICE POTRESA

Ravnatelj Civilne zaštite Trut u Stubici: Financijska pomoć zbog oštećenih kuća

23.03.2020 u 20:38

Bionic
Reading

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut obišao je u ponedjeljak potresom pogođeno područje općine Gornje Stubice, naselje Slani Potok s najviše oštećenih kuća, te je istaknuo da taj dio Krapinsko-zagorske županije neće biti zaobiđen u financijskoj pomoći.

Nakon potresa u kojem je najviše stradalo središte Zagreba i zagrebačka podsljemenska zona te područje Gornje i Donje Stubice i Stubičkih Toplica u Krapinsko-zagorskoj županiji, Trut je s načelnikom Općine Gornje Stubice Jasminom Krizmanićem obišao naselje Slani Potok s najviše oštećenih obiteljskih kuća. Prema prvim procjenama, 30-ak objekata nije primjereno za boravak u njima.

„Puno je objekata koji su za rušenje, koji nisu za stanovanje. Statičari su napravili prvi pregled, koji samo govori može li se živjeti u takvom objektu. Kao država ćemo se morati pobrinuti, vjerojatno i kroz neku međunarodnu pomoć da bi ovi ljudi mogli imati kuće za svoje obitelji“, rekao je Trut nakon obilaska te dodao da je općinska vlast brzo reagirala osiguravajući smještaj za ugrožene mještane.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj CZ rekao je da taj dio Krapinsko-zagorske županije neće biti zaobiđen u financijskoj pomoći. „Teško je reći koja će biti dinamika. Puno posla ima. Samo u zagrebačkom dijelu ima više od šest tisuća prijava za oštećenje“, dodao je Trut.

Načelnik Općine Gornje Stubice Jasmin Krizmanić istaknuo je da među prvih 20 pregledanih objekata njih 15-ak bilo označeno kao oni u kojima više nije moguće boraviti.

„Naša procjena je da bi se gotovo 30 obiteljskih kuća treba rušiti. Danas je napravljeno brzinsko snimanje što se tiče same statike i dali smo preporuku ljudima da se ne zadržavaju u svojim kućama. Sutra nastavljamo s obilaskom i procjenom“, najavio je Krizmanić.

Mještani koji više ne mogu boraviti u svojim kućama smješteni su kod rodbine ili prijatelja, a po potrebi osiguran je i smještaj u hotelu "Puntar".

„Međutim, dugoročno će to svakako rezultirati određenim problemima i morat ćemo tražiti nekakva druga rješenja. Vidjeli smo da su oštećeni objekti u pravilu novoizgrađene kuće po pravilima struke", rekao je Krizmanić i dodao da su oštećene bez obzira na to i boravak u njima nije moguć.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar najavio je u ponedjeljak da će u utorak biti proglašena elementarna nepogoda zbog potresa za područja grada Donje Stubice i općine Gornje Stubice.