UIGRANI LIJEČNIČKI TIM

Ravnatelj bolnice u Novoj Gradiški o lavovskoj bitki za živote unesrećenih migranata; troje ih je pozitivno na koronavirus

22.03.2021 u 20:22

Bionic
Reading

Od 11 migranata koliko ih se ukupno nalazi u bolnici u Novoj Gradiški nakon današnje prometne nesreće kod Okučana, jedan je i dalje kritično. Nalazi se u jedinici intezivnog liječenja i ima jako teške ozlijede, kazao je Josip Kolodziej, ravnatelj te bolnice u kojoj su smješteni najteže ozlijeđeni od ukupno 19 stradalih migranata

"Pacijent koji je primljen je polutraumatiziran pacijent koji ima ozlijede više organiskih sustava. Njegovo stanje je sada stabilnije nego što je bilo prilikom prijema tako da sam optimističan glede prognoze njegovog liječenja", rekao je ravnatelj Josip Kolodziej za RTL .

Bio je još jedan pacijent koji je bio kritično, on je bio na operaciji, a nakon operacijskog zahvata koji je prošao uredno, pacijent se dobro osjeća i više nije u životnoj opasnosti, ispričao je ravnatelj.

Ozlijede su nastale zbog tih velikih bala papira koje se koriste za tetrapak koje su teške jednu tonu, a iz medicinske perspektive to su ozlijede lacerokontuzne rane i zgnječenja: "Osobito kod ovog pacijenta koji je išao odmah u operacijsku salu, imao je zgnječenje ekstremiteta odnosno ruke koja se morala zbog opsega ozljeda amputirati, nažalost. Uz to imao je i frakture koje će se kasnije operirati. Trenutno smo obavili operaciju spašavanja života, zaustavljanja krvarenja, a po stabilizaciji stanja pristupit ćemo ostalim operativnim zahvatima."

Tri pacijenta su pozitivna na Covid

"Ovdje u našoj ustanovi napravili smo PCR testiranje i troje je pozitivno tako da ih držimo u našoj Covid izolaciji. Još uvijek nisu za Covid odjel, kad stanje to dopusti premjestit ćemo ih na odjel", rekao je ravnatelj.

Ozlijeđena su i djeca

"Od 11 ozlijeđenih, troje je djece od kojih jedan dječak ima teške ozlijede, ima frakturu zdjelice, što se može klasificirati kao teška tjelesna ozljeda."

  • +2
Prometna nesreća kod Okučana Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Prije nekoliko trenutaka ravnatelja Kolodzieja je kontaktirao ravnatelj Centra za socijalnu skrb: "Nakon što ih mi otpustimo iz bolnice, oni će preuzeti skrb za tu djecu pošto su maloljetni."

Od ranog jutra, teška situacija

Ravnatelj je ispričao kako su oni bolnica koja je i navikla na ovakve situacije: "Na autocesti smo. Ovakve situacije nisu kod nas, zapravo, tako rijetke. Iza 4 sata ujutro, dispečer Zavoda za hitnu medicinu me je nazvao rekao da očekujemo veliki broj ozlijeđenih. Govorio je o 20 potencijalnih koji bi došli u našu bolnicu. Ja sam odmah po njegovu pozivu dignuo sve raspoložive kirurške i anesteziološke ekipe, već do pola 5 svi su bili ovdje spremni. Četiri operacijske sale su bile spremne su primiti ozlijeđene pacijente. Imamo jedan uhodan algoritam za masovne nezgode i tako nam olakšava i reagiranje kad netko dojavi da se neka nezgoda dogodila."