izvješće un-a

Ratni zločini mjanmarske vojske sve češći: 'Uništavaju cijela sela, ubijaju civile'

08.08.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Ratni zločini koje je počinila mjanmarska vojska, uključujući bombardiranje civila, postali su "sve učestaliji i drskiji", poručio je tim istražitelja Ujedinjenih naroda u izvješću objavljenom u utorak

U izvješću Neovisnog istražnog mehanizma za Mjanmar (IIMM), koje je pokrivalo razdoblje između srpnja 2022. i lipnja 2023., navodi se da postoje "snažni dokazi da su mjanmarska vojska i njezine pridružene milicije počinile tri vrste ratnih zločina povezanih s borbama i to s povećanom učestalošću i drskošću".

Ti zločini uključuju neselektivno ili nerazmjerno ciljanje civila korištenjem bombi i paljenje civilnih domova i zgrada, što ponekad rezultira uništavanjem cijelih sela, navodi se. U izvješću se također govori o "ubojstvima civila ili boraca zatočenih tijekom operacija".

"Naši dokazi ukazuju na dramatičan porast ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u zemlji, sa široko rasprostranjenim i sustavnim napadima na civile", rekao je voditelj IIMM-a Nicholas Koumjian, dodajući da skupljaju dokaze koje sudovi mogu koristiti protiv pojedinačnih počinitelja zločina.

Otkako je hunta preuzela vlast prije dvije godine, Mjanmar je utonuo u kaos. Više milicija bori se protiv vojske nakon krvavog obračuna s protivnicima zbog kojeg su zapadne zemlje ponovno uvele sankcije Mjanmaru. Glasnogovornik hunte nije bio dostupan za komentar o nalazima istražitelja UN-a.

Hunta je ranije zanijekala da su se zločini dogodili, istaknuvši da provodi legitimnu kampanju protiv terorista. Iako je hunta opravdavala bombardiranje kao napade na vojne ciljeve, istražitelji UN-a rekli su da je mjanmarska vojska "trebala znati ili je znala" da je veliki broj civila bio u ili oko navodnih ciljeva kada su se napadi dogodili.