VUKOVARSKI GRADONAČELNIK

'Rastužilo me kad sam čuo što su mi mladi dobacivali'

19.11.2013 u 14:11

  • +11

Blokiran državni vrh na Danu sjećanja u Vukovaru

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo izjavio je danas kako nakon probdjevene noći još uvijek razmišlja o ljudima čiji je dvomjesečni rad oko organizacije Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obezvrijeđen jučerašnjim događajima u Vukovaru, kada je državni vrh bio spriječen priključiti se Koloni sjećanja.

'Mislim da jučerašnjim danom nismo poslali nikakvu poruku. Razočaran sam', kazao je Sabo novinarima, ocijenivši kako danas u Vukovaru sve izgleda tako mirno. Rekao je i da su mu, dok je jučer nekim novinarima davao izjave, neki mladili dobacivali da kaže gdje je bio 1991. godine.

'Pitam se kome trebam reći da sam na sutrašnji dan zarobljen, da sam bio svjedok svega onoga što se događalo u Borovo commerceu i Borovu naselju u nekoliko dana nakon okupacije kada sam i sam bio zarobljen', tužno je kazao. Sabo je prijepodne nazočio komemorativnom programu 'Žrtva Borova naselja za Domovinu' kojim se danas obilježava stradanje vukovarske gradske četvrti Borovo naselje u Domovinskom ratu.

Tom je prilikom podsjetio i kako je kao gradonačelnik Vukovara imao čast da je u Koloni sjećanja za svakoga manadata hodao s dva premijera i jednom premijerkom, dva predsjednika Republike i dva predsjednika Hrvatskog sabora

'I uvijek sam doživljavao svakoga od njih da dolaze u Vukovar kako bi odali čast i poštovanje žrtvi Vukovara. Tako je to trebalo biti uvijek bez obzira na političku pripadnost bilo koga. Vjerojatno ću jednoga dana imati što o tome napisati', zaključio je Željko Sabo.

Dodao je kako je dobio mailove iz brojnih hrvatskih gradova koji su ga prije obljetnice pitali je li sigurno doći u Vukovar 18. studenoga. 'Bilo bi sigurno više djece, mladih i ekskurzija, ali su neki odustali, a među njima i neki koji su godinama dolazili izraziti počast Vukovaru', naveo je. Istaknuo je i kako su mu se mnogi javili koji su tek sinoć, gledajući televiziju, vidjeli što se to u Vukovaru dogodilo, a da toga nisu bili niti svjesni hodajući u jučerašnjoj koloni sjećanja.

'Jednostavno ih je netko usmjeravao na jedan pogrešan i, rekao bih, agresivan način, da ne idu u bolnicu već se pridruže koloni izvan bolnice. Hvala svima koji su jučer bili u Vukovaru jer ipak nije zabilježen niti jedan incindent bez obzira na sve što se dogodilo', poručio je vukovarski gradonačelnik.