URUČIT ĆE PROSVJEDNU NOTU?

Raste gnjev muslimana u arapskim zemljama zbog oskvrnuća Kurana u Švedskoj

21.07.2023 u 17:20

Bionic
Reading

Vlade i sudionici uličnih prosvjeda, organiziranih u nekoliko arapskih zemalja s muslimanskom većinom, u petak su osudili ponovno oskvrnuće Kurana u Švedskoj

Saudijska Arabija, ishodište islama, snažno osuđuje 'ponovne i neodgovorne postupke švedskih vlasti' koje su dopustile 'ekstremistima' da oskvrnu primjerke Kurana, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova monarhije. Ministarstvo je dodalo kako kani pozvati švedskog otpravnika poslova da bi mu uručilo prosvjednu notu.

I egipatske vlasti su osudile opetovano oskvrnuće Kurana, nazvavši taj čin 'očiglednim prkošenjem' kada su posrijedi osjećaji milijuna muslimana širom svijeta.

U Iraku, koji je u diplomatskom sporu sa Švedskom, lojalisti utjecajnoga šijitskog svećenika Moktade al-Sadra prisustvovali su podnevnoj molitvi petkom u glavnome gradu Bagdadu, a neki od njih su u rukama nosili primjerak Kurana.

Al-Sadrovi pristaše su nakon molitve petkom organizirali i žestok prosvjed u južnome gradu Karbli te su zapalili švedsku zastavu i zastavu LGBT grupe, objavila je neovisna iračka internetska stranica Alsumaria News.

U Libanonu su tisuće sljedbenika proiranskog pokreta Hezbollaha izašle na ulice te su organizirale prosvjede sjedenjem. S primjercima Kurana u rukama prosvjednici su skandirali: 'Svojom krvlju čuvamo sveti Kuran'.