O ŠTRAJKU U PRAVOSUĐU

Oporba oplela po Plenkoviću zbog štrajka o pravosuđu i preprodaje HEP-ova plina

21.07.2023 u 17:05

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u petak da je štrajk pravosudnih službenika i namještenika čije su plaće nešto manje od 700 eura, legalan i očekivan, podsjetivši da je Vlada povisila plaće sucima i liječnicima, a sa službenicima ne želi razgovarati

'Liječnici su se pobunili i zatražili ostvarivanje svojih prava, kao i suci. Plenković im je to dao, a sada kada su isto zatražili službenici na sudovima, Plenkovićeve reakcije nema', kazao je Grbin tijekom saborske rasprave o stanju u pravosuđu.

Službenik s 40 godina radnog staža ima plaću od 675 eura, naveo je i upitao zar onda čudi bunt koji se dogodio. Osudio je i napade na predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića 'jer Dobronić ne želi plesati kako Plenković svira'.

Grbin upozorava i da su u štrajku većinom ljudi pred mirovinom koje uskoro neće imati tko zamijeniti jer nitko ne želi raditi za tako malu plaću i u teškim radnim uvjetima. 'Ako se nešto ne promijeni, neće problem biti štrajk već to što neće biti nikoga tko će napisati zapisnik, otpremiti presudu, neće biti nikoga u DORH-u tko će sudjelovati u pripremi optužnica. Možda to želite, ali barem to recite', naglasio je.

Davorko Vidović u ime Kluba Socijaldemokrata rekao je da je bilo samo pitanje kada će se i tko još, nakon liječnika i sudaca, pojaviti sa zahtjevom za većim plaćama. 'Narušen je sustav, a kada uništite institucije, onda se može raditi što se hoće i može se tražiti da se radi kako se hoće', izjavio je.

Obje teme izvanredne saborske sjednice, štrajk i preprodaja HEP-ova plina, smatra Vidović, su 'rezultat redovnog stanja u sustavu pravosuđa i u upravljanja korporacijama u državnom vlasništvu koje zakonito generira lopovštinu, pljačku, krađu i neodgovornost'.

Ako je istina da je država onakva kakvo nam je pravosuđe, onda jadna li nam majka, ustvrdio je Božo Petrov (Klub Mosta). Napomenuo je da tvrdnje iz redove vladajućih o rastu plaća pravosudnih službenika u zadnjih nekoliko godine ne drže vodu, jer je plaća sudskih zapisničara tek 38 eura veća od one minimalne.

'Čujemo da će Ministarstvo pravosuđa putem umjetne inteligencije ispitivati kandidate za posao. Koje kandidate? Vi nemate kandidate, napravili ste takav sustav u kojemu se nitko ne žali javiti za posao', kazao je Petrov.

  • +6
Izvanredna sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dostojanstvena plaća trebala bi biti 1400 eura, drži Katarina Peović (Klub RF-a i HSS-a), a kao pozitivan primjer navela je Sloveniju gdje isti zaposlenici imaju plaću od 1300 eura. 'Plaća zemljišnoknjižnog referenta je prije 2019.godine bila 4500 kuna, da bi nakon povećanja u četiri navrata, koliko spominje ministar Malenica, dobio 600 kuna više', rekla je Katarina Nemet (Klub IDS-a).

Daniel Spajić (Klub DP-a) kaže da su službenici godinama sustavno zanemareni, a sada je sustav blokiran i ako niste član vladajuće većine ne možete napraviti ništa. 'A glavni i odgovorni ili šuti ili lupeta, a nije ga ni briga', ustvrdio je i upitao odgovara li ovakvo stanje vladajućoj većini kako bi predmeti zastarijevali. Također je predložio je da se ugasi klima u Saboru na tri dana kako bi se solidarizirali sa službenicama u pravosuđu.

Sandra Benčić (Klub Možemo!) rekla je da je premijer pružio ruku sucima, dao im povećanje plaća, htio je biti 'baja' koji dijeli, ali nije odgovorio onima koji su najmanje plaćeni u tom sustavu 'na čijim leđima sustav počiva'.

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i Glasa) također je istaknula premijerove dvostruke kriterije prema 'bijelom štrajku' sudaca i štrajku pravosudnih službenika. "Kao i svaki nasilnik Plenković je izabrao onu skupinu za koju je mislio da je najslabija karika u lancu, nije se usudio ići na suce kao sebi ravnopravne protivnike, već na službenike, mahom službenice, koje su stale u obranu države", rekla je.

  • +14
Zagreb: Štrajk pravosudnih službenika na Općinskom građanskom sudu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

I Marijan Pavliček (Suverenisti) smatra da premijer 'trenira strogoću na najslabijima. 'Nema tu ali - ili ste za rješavanje ovog štrajka i dizanje plaća ili niste', poručio je. Damir Bajs (Klub Fokusa i Reformista) rekao je da bi navedeni problem vrlo lako mogla riješiti izvršna vlast, no umjesto da traži rješenje, ona je krenula putem sudskih tužbi.

HDZ-ovi zastupnici uzvraćali su kako nije istina da pravosuđe ne funkcionira i da je u rasulu. 'Možda sustav funkcionira za neke, poput Banožića, ali za građane i poduzetnike ne', uzvratio je Nikola Grmoja (Most). 'I za kćer Jandrokovića", dodao je Pavliček, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio da je njegova kćer jedna od 743 osobe koje su na zagrebačkom sudu riješile svoje probleme.

'Danas je u rasulu jedino oporba', zaključila je Marija Jelkovac (HDZ).