šesta faza

Raste broj zaraženih u susjedstvu, u Sloveniji za najgori scenarij spremno 900 kreveta za covid pacijente

25.08.2021 u 18:10

Bionic
Reading

Zbog rastućeg broja hospitalizacija slovenska vlada planira u zadnjoj od šest faza jesenskog epidemijskog vala uključiti sve bolnice za liječenje covid pacijenata koje bi u tu svrhu trebale namijeniti 900 postelja, no zahvaljujući cjepivu očekuje se da se takav scenarij neće ostvariti

Kako je objavila Slovenska tiskovna agencija STA, za prelazak iz faze u fazu postavljeni su točni kriteriji, a u zadnjoj i najkritičnijoj fazi bolnice bi za covid pacijente morale rezervirati 762 postelja na običnim te 164 na intenzivnim odjelima.

Trenutno stanje je pod kontrolom jer se unatoč rastu hospitalizacija u 4 bolnice liječi 89 covid pacijenata.

No, kako je u srijedu rekla u izjavi za novinare infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, postoje i neke zabrinjavajuće "matematičke" projekcije po kojima bi se broj hospitaliziranih mogao povećati i na dvije tisuće.

Takvo opterećenje zdravstveni sustav ne bi mogao podnijeti jer cijeli ljubljanski Sveučilišni klinički centar (UKC), kao najveća zdravstvena ustanova u zemlji, raspolaže s ukupno 2200 kreveta za sve pacijente s raznim bolestima iz cijele Slovenije.

Nastavljaju se upozorenja zdravstvenih vlasti da je za izbjegavanje crnih scenarija potrebno cijepiti što više stanovništva.

Do sada cijepljeno tek nešto preko pola odrasle populacije.

"Brojke nam ovih dana jasno govore što možemo očekivati, zato idućih mjeseci moramo dati svoj prilog da kontroliramo epidemiju", kazao je ministar zdravstva Janez Poklukar prilikom obilaska više bolnica.

Poklukar je apelirao na svijest onih koji to još nisu učinili i oklijevaju da se što prije cijepe.

"Moramo biti svjesni da naše zdravstvo nema beskonačne kapacitete, te da osim covida brine i za sve druge bolesnike. Ako ne bude zajedničkog napora svih, neće biti ni normalne dostupnosti zdravstva i liste čekanja se mogu produžiti. Zdravstveni djelatnici još s entuzijazmom kreću u četvrti val, ali su vrlo iscrpljeni", kazao je slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.