INFLACIJA I DEVALVACIJA

Raspudić se pita: Kako može neurokirurg Beroš biti kvalificiraniji od imunologa Sladoljeva

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 09.09.2020 17:20
  • Objavljeno 09.09.2020 u 15:29
Nino Raspudić

Nino Raspudić

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić komentirao je u srijedu početak školske godine u uvjetima epidemije koronavirusa, prosvjed protiv uvođenja mjera nazvan Festival slobode, ali i stanje u HDZ-u i aferu Rimac

'Sva priča oko koronavirusa i mjera namjerno se događa kako bi se limitirao broj zastupnika u Saboru da bi ih se spriječilo u raspravi o vrlo važnim pitanjima. Ako smo svedeni na to da nas četvrtina ostaje u Saboru, onda je trebalo napraviti da se izmjenjujemo i da broj pitanja ostane isti', rekao je Raspudić za N1, dodavši da misli da to vladajući rade namjerno kako bi se spriječila rasprava i pitanja oporbe oko, primjerice, Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa.

Govoreći o početku školske godine, Raspudić je rekao da je javnost više puta čula paradokse uvedenih mjera. 'U školu se ili ide ili ne ide, a ako se već ide u školu, onda je to potrebno i omogućiti', rekao je Raspudić, dodavši da treba konzultirati struku.

Protivi se obveznom nošenju maski u školama, navodeći primjer Velike Britanije, u kojoj je navedeno da djeca ne bi trebala nositi maske jer to može prouzročiti kontraefekt. 'Najgore su polovične odluke - ako se ide u školu, to ne smije biti traumatično za djecu jer oni će ionako i dalje nastaviti razmjenjivati sokiće, grizove sendviča i tako dalje', rekao je Raspudić.

Saborski zastupnik Mosta slaže se s izjavom predsjednika Zorana Milanovića da treba regulirati pravni status Nacionalnog stožera civilne zaštite. 'Problem je pravni status Stožera, to je prvo potegnuo predsjednik Milanović, budući da živimo u izvanrednoj situaciji u kojoj nam se odlučuje kako ćemo se kretati, hoćemo li što nositi na licu, smijemo li održavati svadbe ili slično. Stožer se pravno nalazi u zrakopraznom prostoru, mislim da je na početku bio previše prisutan u javnom prostoru i da nije trebala biti svaki dan presica Stožera, a onda u svim dnevnicima netko od njegovih članova. Svaka inflacija dovodi do devalvacije', rekao je Raspudić.

Istaknuo je i problem javnog radiotelevizijskog servisa, za koji kaže da ne nudi javnu raspravu. 'U nedostatku javne rasprave doći će do izražavanja mišljenja na trgovima i ulicama, a to je podložno manipulaciji. Ja želim na HTV-u vidjeti i doktora Sladoljeva. Kako može neurokirurg Beroš biti kvalificiraniji od imunologa Sladoljeva?' upitao je Raspudić.

Komentirajući prosvjed protiv mjera u epidemiji, nazvan Festival slobode, Raspudić je rekao da on nije sudjelovao na tom prosvjedu jer kao saborski zastupnik šalje određene poruke gdje god se pojavi, a nije mu bilo jasno ni tko su organizatori spomenutoga prosvjeda, odnosno tko stoji iza svega.

'Međutim snimke koje sam vidio na TV-u su me dirnule. Smatram da predsjednik nije bio u pravu kad je rekao da se ide u staračke domove i govori ljudima da korona ne postoji. Vidio sam bus u kojemu je bio Tony Cetinski koji je prolazio ulicama i pjevao, a na prozorima sam vidio razdragane, sretne ljude, koji su bili pola godine zatvoreni kao životinje, a koji su Cetinskom mahali i rekli da im je uveselio život. Nikakvog govora o tome da korona ne postoji ja nisam čuo. Opasno je tako etiketirati ljude i isključivati ih iz javnog razgovora o toj temi. Dobar dio ljudi na tom prosvjedu nosio je transparente koji nisu bili prihvatljivi, ali dobar dio njih došao je kako bi izrazio mišljenje, stajalište ili argumente oko korone', rekao je Raspudić.

Istaknuo je da se slaže s predsjednikom Milanovićem kad kaže da je vrlo nejasno što je obveza, što preporuka, a što nečiji individualni izbor ili procjena kako će se ponašati te da to treba jasno normirati i dati mu pravno utemeljenje.

Što se tiče lokalnih izbora, Most se priprema za njih, istaknuo je Raspudić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!