OČEKUJE SE GUŽVA

Rasprodaja u Botaničkom vrtu: Mesožderke od 30 kuna, velike palme po 2000

27.09.2019 u 11:51

Bionic
Reading

Više od od sto vrsta biljaka, od nekih samo po jedan primjerak, našlo se na rasprodaji u Botaničkom vrtu. Želite li koju, ponesite svoje torbe i košare jer vrećice tamo ne možete kupiti, savjetuje dr. Sanja Kovačić, stručna savjetnica u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu

Biljke se mogu kupiti danas od 16 do 18 sati i sutra od 9 do 12 sati u izložbenom paviljonu, pa je dobro doći na istočni ulaz, mostićem preko Miramarske. Na rasprodaju smije ući do tridesetak ljudi, pa u Botaničkom mole za strpljenje.

'Biljke koje mi uzgajamo su iz porodica važnih našim studentima za znanstvena istraživanja. Razmnožavaju ih, pa ih je uvijek više nego što trebaju', rekla je Sanja Kovačić za 24 sata, dodajući da su uzgojene 'po starinski', u običnoj zemlji i bez supstrata.

'Mnogi se razočaraju kad vide da prodajemo samo biljku ili dvije od pojedine sorte. Neke sad ni ne izgledaju lijepo poput onih u trgovačkim centrima. No imamo neobičnih sorti orhideja, na primjer, čija je cijena između 75 i 100 kuna', pojasnila je dr. Kovačić.

U ponudi je niz biljaka, među ostalim i mesožderke koje zahtijevaju nešto više brige, ali ih može svatko uzgajati. Najskuplji su ogromni fikusi i 30-godišnje palme visoke četiri metra, za 2000 kuna. Ne prodaju se zaštićene biljke niti invazivne vrste.

Prilikom plaćanja ne primaju se kartice, a po biljke koje su prevelike za transport kupci mogu doći i kasnije.