IZMJENE SABORSKOG POSLOVNIKA

Rasprave u Saboru moći će se iznimno vremenski ograničiti

26.06.2013 u 19:07

Bionic
Reading

Predsjedništvo Hrvatskoga sabora moći će, iznimno, predložiti da rasprava o nekoj temi traje točno određeno vrijeme, a da se vrijeme za političke stranke rasporedi u skladu s njihovom zastupljenosti, najavio je danas predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik Peđa Grbin

Intencija tog rješenja nije ograničiti pravo na raspravu, nego kvalitetnije organizirati rad, znati kad će se o čemu raspravljati, rekao je Grbin predstavljajući Saboru konačnu verziju Poslovnika.

Kvaliteti saborskoga rada trebao bi, kaže, pridonijeti i godišnji plan zasjedanja čije se donošenje, također, definira u Poslovniku.

Poslovnik donosi još novina – preimenovano je godišnje izvješće koje će svake jeseni premijer podnositi Saboru – umjesto izvješća o radu vlade i stanju u državi, zvat će se izvješće vlade o uočenim pojavama, problemima i stanju u društvu.

Uređuje se djelovanje Sabora u europskim poslovima s obzirom na to da 1. srpnja Hrvatska pristupa Europskoj uniji. Osniva se Odbor za europske poslove koji postaje središnje tijelo za obavljanje europskih poslova Sabora, a na njegove će se sjednice pozivati i hrvatski europarlamentarci.

Odbor će donositi radni program za razmatranje hrvatskih stajališta, razmatrati izvješća vlade o sastancima Vijeća EU-a, sudjelovati u postupku predlaganja hrvatskih kandidata za tijela i institucije EU-a itd.

Novi Poslovnik omogućuje osnivanje kluba zastupnika i političkim strankama i nezavisnim zastupnicima ako zajedno imaju tri zastupnika, što dosad nije bilo predviđeno.

U konačnom tekstu Poslovnika odustalo se od prvotne nakane da se na predstavljanju nove vlade raspravlja samo o njezinu programu, ne i o kandidatima za njezine članove, ali je zadržano rješenje po kojemu će se pri naknadnom imenovanju člana vlade o tome raspravljati samo u mjerodavnom odboru, a ne i u Saboru, koji će samo glasovati o povjerenju.

Planirano je da novi Poslovnik stupi na snagu 1. srpnja. Poslovnik koji je Sabor donio 2000. godine dosad je mijenjan osam puta.