za i protiv

Rasprava u parlamentu: Trebaju li se ovlasti Nacionalnog stožera prebaciti u Sabor?

26.11.2021 u 11:25

Bionic
Reading

Saborski zastupnik iz Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović poručio je u petak kako se ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite moraju prebaciti na Sabor u kojemu bi se moralo potvrditi sve što Stožer donese

Suverenisti su u proceduru uputili zakonski prijedlog po kojemu se sve odluke Stožera kasnije moraju potvrditi u Saboru, rekao je zastupnik u raspravi o konačnom prijedlogu zakona koji Vladi daje ovlast da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora u razdoblju u kojemu redovito ne zasjeda, dakle za stanki.

I dok klubovi HDZ-a i socijaldemokrata ne vide ništa spornog u tom zakonu i najavljuju mu podršku, Davor Dretar iz Kluba Domovinskog pokreta prenosi mišljenja građana kako mu je krajnji cilj uvođenje obveznog cijepljenja.

  • +8
Sabor o ovlastima Nacionalnog stožera Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Prijedlog je protuustavan i veleizdajnički, krajnji mu je cilj uvođenje obveznog cijepljenja i ostalih diktatorskih odluka i novog lockdowna", prenio je zastupnik mišljenje jedne građanke iz elektronskog savjetovanju o zakonu.

Dretar je prenio i mišljenje kako nužnost da Vlada "uskače" u vrijeme zimskog i ljetnog odmora Sabora izaziva sumnjičavost, te da se svaka odluka mora donijeti kroz Sabor, a ako je nešto hitno, može se sazvati i hitna sjednica Sabora.

U vrijeme istinske i duboke krize, ne vidim razloga da ovdje ne sjedimo svaki dan u tjednu, pa ako treba i subotom i nedjeljom, nema potrebe za tromjesečnim godišnjim odmorom, izjavio je.

Anamarija Blažević (HDZ) poručila mu je kako je to čisti populizam i obmana javnosti. Jasno je naglašeno kako Ustav ne dozvoljava Vladi da uredbama zadire u temeljna ljudska prava i slobode, odnosno obvezu cijepljenja, naglasila je.

"Što je s druge strane, jeftini elitizam vladajuće klase", uzvratio joj je Dretar.

Vesna Nađ (Klub Socijaldemokrata) podsjetila je kako postoji parlamentarni nadzor nad radom Vlade te da Sabor mora biti izviješten o donesenim uredbama.

Delegirajući ovlasti Vladi, Sabor se ne lišava svojeg prava i obveze nadzirati legitimirane ovlasti, naglasila je i podsjetila kako se ta praksa prakticira gotovo 30 godina, odnosno od 1993.