'OTVORENO' O PRAVOSUĐU

Izručio Perkovića, osudio Sanadera. A je li Turudić i dalje 'HDZ-ov dečko'?

31.01.2024 u 23:00

Bionic
Reading

Saborska rasprava o imenovanju Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika nastavila se i u 'Otvorenom' na HTV-u. Oporba tvrdi da je on "HDZ-ov dečko" koji je bio u kontaktu s USKOK-ovim optuženicima, a vladajući da je upravo on izručio Josipa Perkovića i osudio Ivu Sanadera

Argumente u Otvorenom su iznosili Sandra Benčić (Možemo!), Nikola Mažar (HDZ), Marija Selak Raspudić (Most) i Dario Hrebak (HSLS).

Na pitanje 'je li Turudić HDZ-ov dečko?' Nikola Mažar je odgovorio kako je današnja rasprava u Saboru pokazala da joj "niti ime, niti program nikad nisu bili bitni".

- To je najbolje i najiskrenije pokazao kolega Sačić koji je pohvalio Turudića, prozvao oporbu za licemjerstvo i kazao kako neće moći glasati za njega, unatoč svim njegovim odlikama - jer je iz oporbe, kazao je Mažar. Podsjetio je kako je oporba na početku procesa odbila sva četiri kandidata te naveo kako to pokazuje da im nije stalo do procesa "nego da imaju svoju političku agendu". Aludirajući na današnje izjave Nikole Grmoje u Saboru dodao je kako je oporba ta koja "treba osuđivati, procesuirati, hapsiti i imati politički DORH". Ako imamo takve političke stranke danas u Hrvatskoj, dodao je - "to govori sve o njima".

- Vezano za Grmojino predizborno obećanje, on sigurno ne bi uhićivao - nego bi to činile institucije. A to što vam je poručio 'hapšenje', njegova je poruka da vi dolazite iz onih struktura u kojima se 'hapsilo'. (...) Mi ovdje nismo u poziciji vlasti i nikoga ne uhićujemo niti kontroliramo institucije, odgovorila je Marija Selak Raspudić.

Komentirajući današnju raspravu u Saboru i prosvjed novinara o Turudiću kazala je kako je ona pokazala ono što je uzbunilo cjelokupnu javnost.

- S jedne se strane paralelno donose izmjene Zakona kojim bi se uskratile slobode medijima i onemogućile građane da mogu koristiti informacije, a s druge se strane bira glavni državni odvjetnik, koji je na neki način povezan s HDZ-om, dodala je te naglasila kako "Imamo veliki problem u Hrvatskoj s nepovjerenjem u ključne institucije i kada ovakvu osobu birate na čelo tih istih institucija, onda to nepovjerenje produbljujete".

Između ostalog upitala je:"A tko je mogao u tom trenutku ne procesuirati Sanadera? Ili tko je mogao ne izručiti Perkovića?". I dodala: "Dakle, osoba je radila po pravilima struke, a mi bi se tome trebali čuditi?. Što to znači? Da ostali suci ne bi tako postupili?".

Za izmjene Kaznenog zakona kazala je kako se njima "dokazuje HDZ-ova korupcija" i "konačno porobljavanje institucija" uz "čudne formulacije da informiranje neće biti zabranjeno ako je pretežito u javnom interesu". Potom je upitala: "Tko će to odrediti što je u javnom interesu, a kamoli što je pretežito u javnom interesu?".

Mažar je na to odgovorio kako kolegica Selak Raspudić demantira samu sebe, podsjetivši da su kandidati predstavljeni pred odborom za pravosuđe, nakon čega je uslijedila i saborska rasprava i rasprava u medijima. Nitko, dodao je - ne spominje program Ivana Turudića.

Sandra Benčić kazala je da Andrej Plenković kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika predlaže osobu koja je dokazano lagala već u svojoj kandidaturi za glavnog državnog odvjetnika i to pred Odborom za pravosuđe.

'Na moje pitanje koliko dugo je sudac Turudić kada je radio na Županijskom sudu u Zagrebu držao u ladici predmet svog bratića tada optuženog za financijske malverzacije. On je odgovorio da je to bilo mjesec i pol dana. (...) Drugi dan je Županijski sud na zahtjev novinara dao dokaz da se radilo o više od dvjesto dana, kazala je Benčić.

Ustvrdila je da "Plenkoviću gori pod petama" te da mu je "važno da u potpunosti zauzda DORH, da kompromitirajuće stvari za njega i HDZ ne bi izlazile u javnost". Govoreći o izmjenama Kaznenog zakona ustvrdila je da se "ljudima prijeti kaznom od tri godine zatvora ako kažu da je, primjerice, glavni državni odvjetnik pokušao sakriti dokaze iz nekog spisa".