izbor šefa vrhovnog suda

Rasprava o Sessi u srijedu na Odboru za pravosuđe, HDZ će dati podršku

10.07.2017 u 15:52

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović Saboru proslijedila prijedlog da se Đuro Sessa imenuje za novog predsjednika Vrhovnog suda, predsjednik Sabora Gordan Jandroković proslijedio ga je Općoj sjednici Vrhovnog suda i saborskom Odboru za pravosuđe, koji bi o tome trebao raspravljati u srijedu

Opća sjednica Vrhovnog suda održat će se u utorak, dok će o imenovanju Sesse za predsjednika Vrhovnog suda u srijedu raspravljati i saborski Odbor za pravosuđe.

Da je zaprimio prijedlog od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović novinarima je u Saboru potvrdio i predsjednik parlamenta Gordan Jandroković. Upitan za stav HDZ-a rekao je da će podržati Sessu, ali da prvo to moraju raspraviti na stranačkim tijelima. 'Nadam se da ćemo imati široko suglasje kada je u pitanju predsjednik Vrhovnog suda', rekao je Jandroković.

I glavna oporbena stranka SDP stav će donijeti na sjednici svog Kluba zastupnika, no njihov Orsat Miljenić, inače predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, kazao je da će biti suzdržan prilikom glasanja. 'Ovakvim postupanjem i slanjem ovako bitne kandidature jer ne biramo samo predsjednika Vrhovnog suda, nego biramo i predsjednika Državnog izbornog povjerenstva je podcjenjivanje sudbene i parlamentarne vlasti. Priča da se radilo o konsenzusu, ne znam s kim se radio konsenzus jer s oporbom o tome nitko nije razgovarao', rekao je Miljenić.

Na kritike da do izbora dolazi na brzinu, Jandroković je odgovorio: 'Dobro pratite rad Sabora i vjerojatno primjećujete da zaista zadnjih nekoliko tjedana ubrzano radimo po mnogim točkama. Puno je zakonskih prijedloga, puno je inicijativa. bitno je da sve bude sukladno Ustavu i sukladno zakonima. Ovaj prijedlog je došao danas i mi ćemo učiniti sve da bi izbor predsjednika Vrhovnog suda bio u skladu sa svime onime s čime u skladu treba biti'.

Suzdržan će biti i Goran Aleksić iz Snage. 'Ja ne znam puno gospodina Sessu. Imali smo mali verbalni konflikt putem medija u vezi s nekim presudama Visokog prekršajnog suda i Prekršajnih sudova gdje je Visoki prekršajni sud dao nalog sudovima kako da sude, on je potvrdio da Visoki prekršajni sud ima to pravo raditi. Prema tome, meni se takav njegov stav ne sviđa', poručio je Aleksić.

Očekuje se da se izbor Sesse na glasovanju nađe u petak, posljednji dan zasjedanja Sabora prije ljetne stanke.

  • +7
Đuro Sessa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić