UTRKA ZA HRVATINOVA NASLJEDNIKA

Predsjednica predložila Sessu za predsjednika Vrhovnog suda

10.07.2017 u 13:00

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović predložila je Đuru Sessu za predsjednika Vrhovnog suda, potvrđeno je Media servisu s Pantovčaka

Sessa je sudac Vrhovnog suda i počasni predsjednik Udruge sudaca.

Podsjetimo, aktualnom predsjedniku Branku Hrvatinu, koji je na čelu suda bio 12 godina, mandat istječe ovih dana. U međuvremenu, iz utrke se, nakon napada zbog poznanstva sa Zdravkom Mamićem, povukao Ivan Turudić.

'Želim Vas obavijestiti da odustajem od kandidature iz razloga što ne želim otežavati Vašu poziciju. U posljednjih nekoliko tjedana izložen sam orkestriranim i naručenim napadima u medijima, a zbog dvadesetogodišnjeg poznanstva s notornim Zdravkom Mamićem', stoji u pismu koje je Turudić uputio hrvatskoj predsjednici.

  • +7
Prisega Branka Hrvatina Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Kada Grabar Kitarović objavi svoj izbor, procedura će se morati brzo odvijati. Branku Hrvatinu mandat istječe 19. srpnja, a Sabor se raspušta najkasnije do 15. srpnja, pa ima svega nekoliko dana da se sve odvije.

Na prijedlog predsjednice Opća sjednica Vrhovnog suda, dakle svi suci tog suda te saborski Odbor za pravosuđe moraju dati svoje mišljenje, a zatim glasa Sabor i potrebna je obična većina pa je jasno da predsjednika Vrhovnog suda mora amenovati i premijer.