TRIBINA

Rasprava o Centru za azilante kod Petrinje bez rezultata

22.02.2019 u 15:26

Bionic
Reading

Ni nakon više od dva sata rasprave na petrinjskoj tribini "Humani aspekti integracije tražitelja azila u hrvatsko društvo", na kojoj je, uz ostale, govorio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, stajališta vlasti i petrinjskih građana o izgradnji Centra za azilante, nisu približena

Jedinstven je zaključak jedino bio da građani nisu imali blagovremene i relevantne informacije o tom projektu, koji je u pripremi već više od godinu dana. Veći broj hrvatskih branitelja, političkih stranaka udruga i drugih građana, ponajprije iz sigurnosnih razloga, protivi se izgradnji centra, a i petrinjsko Gradsko vijeće donijelo je odluku protiv njegove izgradnje.

Božinović: Humano je pomoći onima kojima treba pomoć

"Ja sam iskazao spremnost da ću dolaziti ovdje koliko god treba, kako bi poslali prave poruke i govorili o činjenicama. Vjerojatno se o tome trebalo razgovarati ranije, ali ne postoje rokovi. Meni je najvažnije da svi skupa shvatimo o čemu se ovdje radi. Radi se o odluci da li pomoći obiteljima koje su u problemu i potrebi za međunarodnom zaštitom, da li smo spremi tu poruku poslati sebi samima, a što se tiče objekata, to je sporedno pitanje", kazao je Božinović.

Dodao je da je hrvatska politika po pitanju migranata jasna. "Zaustavljamo ilegalne migracije i nećemo ih dopustiti, ali ono što je humano je da se pomogne onima kojima treba pomoć. Ako će građani ustrajati, poštivat ćemo njihovu odluku, ali ja ne bi donosio takve zaključke, jer vjerujem da dijalog može dovesti do rezultata", rekao je Božinović.

Novac osiguran iz EU fondova

Ministar je napomenuo kako je već osigurano četiri milijuna eura za izgradnju infrastrukture za budući centar te najavio i druge sadržaje. Ukupna vrijednost projekta je oko 200 milijuna, koji će se osigurati iz fondova EU.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je potvrdio kako se strah od nečeg novog pojavio već ranije, ali je dodao kako je to bilo iz neznanja.

"Mnogi od nas su bili prognanici i mi možda nismo dobrodošli u novu sredinu. Osim toga Centar za azilante u Maloj Gorici ima i pozitivne učinke, jer će podići kvalitetu života u lokalnoj zajednici", rekao je župan.

Žinić: U protivljenju projektu ima i politikantstva

Žinić je dodao kako u protivljenu projektu ima i politikantstva, a suzdržaniji je bio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je rekao kako će prihvatiti odluke Gradskog vijeća.

Za otvorenog razgovora s građanima, branitelji su ministru Božinoviću predočili peticiju protiv azilantskog centra s 1300 potpisa te su optužili gradsku i županijsku vlast kako su odluku u centru htjeli "progurati ispod žita". Građani su komentirali kako je odluka o izgradnji centra već donesena, kako Petrinja s tim objektom dobiva samo nove probleme, da su građani obmanuti i slično.

Na kraju je ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u Hrvatskoj Tvrtko Barun građanima predstavio dvojicu azilanata iz Irana, oca i sina, koji su svjedočili o svojoj sudbini.