TRAŽEN SUDANSKI PREDSJEDNIK

Raspisana druga tjeralica za al Bashirom

Sudanski predsjednik Omar al Bashir

Sudanski predsjednik Omar al Bashir

Izvor: Creative Commons / Autor: Jesse B. Awalt

Međunarodni kazneni sud (ICC) u ponedjeljak je izdao drugi nalog za uhićenje sudanskog predsjednika Omara Hasana al-Bašira zbog genocida.

Bašir, protiv kojeg je u ožujku 2009. ICC izdao nalog za uhićenje zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, odbacio je tvrdnje suda da je on odgovoran za zločine u regiji Darfuru koji su uzrokovali smrt čak 300 tisuća ljudi te za politiku "silovanja, izgladnjivanja i straha" nad još 2,5 milijuna u izbjegličkim logorima.

"Postoji utemeljen razlog za vjerovanje da je odgovoran po tri točke optužnice za genocid nad etničkim skupinama Fur, Masalit i Zaghawa. To su genocid ubijanjem, genocid nanošenjem teške duševne ili tjelesne boli i genocid namjernim stvaranjem takvih životnih uvjeta koji bi svaku od tih etničkih skupina uništio", stoji u izjavi prizivnog vijeća ICC-a.

Nalog ICC-a za uhićenje al-Bašira prvi je ikad izdan protiv nekog aktualnog šefa države. Al-Bašir je odbacio tvrdnje suda, ustvrdivši da su one dio zapadnjačke zavjere protiv njega.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi