RASPETLJAVANJE GORDIJSKOG ČVORA

Raspisan natječaj za Istočnu obalu u Splitu, Puljak tvrdi: 'Gužve u trajektnoj luci još samo jedno ljeto'

26.08.2022 u 13:23

Bionic
Reading

Grad Split raspisao je anketni natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja Istočne obale, najvrjednijeg gradskog prostora na kojemu se danas nalaze autobusni i željeznički kolodvor, u sklopu kojega će se pronaći novo prometno rješenja za ulaz i izlaz iz zagušene trajektne luke. Gradonačelnik Ivica Puljak najavio je da će rezultati natječaja biti poznati do kraja godine

'Odmah nakon toga krenut ćemo u prilagodbu Generalnog urbanističkog plana i s Hrvatskim cestama započeti realizaciju prometnog rješenja', najavio je Puljak.

Na pitanje kada se može očekivati rješenje gužvi u luci, odgovorio je da bi 'kao političar svašta mogao obećati', no vjeruje da je iduće ljeto ujedno i posljednje u kojemu će se bilježiti prometni kolapsi u centru grada.

Raspisani natječaj anketnog je tipa, što znači da natjecatelji imaju potpunu slobodu predložiti najrazličitija moguća rješenja i u segmentu prometa, ali i u segmentu budućih sadržaja Istočne obale. Puljak je najavio da će se ipak preferirati javni sadržaji.

'Na njegovoj pripremi radilo je više od sedamdeset stručnjaka različitih profila, bili su uključeni urbanisti, arhitekti i prometni stručnjaci, kao i građani i civilno društvo kroz četiri fokus grupe. Program je sastavljen u partnerstvu s državnim tvrtkama poput Hrvatskih željeznica, Hrvatskih cesta i Lučke uprave, a provodi ga Društvo arhitekata Splita', kazao je Puljak.

Dopredsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela objasnio je da je anketni natječaj za Istočnu obalu iznimno kvalitetno i slojevito pripremljen u složenom interdisciplinarnom procesu, kako bi se pokušao riješiti splitski gordijski čvor i strateški vjerojatno najvažnija prostorna točka u gradu.

  • +19
Gužva u trajektnoj luci u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic

'Ovo je prvi korak u otvaranju kompleksne teme Istočne obale i tema jako važna za grad. Pozivam arhitekte i urbaniste na sudjelovanje, veći broj radova sigurno će producirati kvalitetno konačno rješenje', rekao je Žuvela.

Ivica Puljak najavio je raspisivanje sličnog natječaja i za prostor Kopilice, na kojemu bi se u budućnosti trebao nalaziti glavni željeznički i autobusni kolodvor. Otkrio je da je s gradonačelnikom Kaštela imao više razgovora na temu izgradnje željezničke veze između Splita i obližnjeg aerodroma, te da je postignut napredak u definiranju trase nove pruge.