jerko trogrlić za tportal

Raspetljavamo moguće scenarije: 'U srijedu navečer doznat ćemo koliko je HDZ jak'

15.04.2024 u 12:23

Bionic
Reading

Ostvare li se na dan izbora predviđanja predizbornih anketa, po kojima HDZ s partnerima osvaja šezdesetak mandata, a SDP-ova koalicija Rijeke pravde njih 45, status 'decision makera' pripada Domovinskom pokretu. Naraste li HDZ u odnosu na to za tri ili četiri mandata - što je moguće, jer u istraživanjima postoji puno 'graničnih' mandata - naći će se u vrlo komotnoj poziciji. No ode li rezultat u za njih pogrešnom smjeru, Plenković ni usprkos relativnoj pobjedi više neće biti gazda

'U srijedu navečer doznat ćemo koliko je HDZ jak', obrazlaže ove scenarije politički analitičar i komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić.

'Koliko god situacija trenutno izgledala nejasna, pa i pomalo šizofrena, zapravo postoji tek nekoliko izglednih scenarija. Jedan od njih podrazumijeva mogućnost da HDZ sa svojim postojećim partnerima i predstavnicima nacionalnih manjina uspije sklopiti većinu i to uopće nije nemoguće ako uzmemo u obzir istraživanja i prilagodimo ih dosadašnjem iskustvu, ako imamo popriličan broj graničnih mandata i ako na sve to dodamo moguću manju izlaznost i HDZ-ovu snažnu terensku aktivnost', objašnjava Trogrlić.

Taj scenarij za HDZ je svakako najpoželjniji dok druga varijanta uključuje suradnju s Domovinskim pokretom u potrazi za potrebnom većinom od 76 saborskih glasova.

'Ne bih rekao da je izvjesna suradnja Ivana Penave i Andreja Plenkovića, ali nipošto se ne može isključiti mogućnost da će to učiniti potrebnih pet ili osam zastupnika te stranke, a moguće čak i cijeli Domovinski pokret, bez samog Penave. Ovakav scenarij ne samo da nije nemoguć, nego je čak i vrlo izgledan', dodaje Trogrlić.

S druge strane, smatra, Zoran Milanović nada se formiranju širokog sanitarnog kordona oko Plenkovića i HDZ-a.

'I on sam vjerojatno je svjestan da tako sklopljena većina dugoročno ne bi bila funkcionalna i održiva, ali poslužila bi da se sastavi Vlada - a taj trenutak vjerojatno bi bio kraj za Andreja Plenkovića. Uskoro bi uslijedili novi izbori na kojima bi Milanović i SDP tražili punu pobjedu', drži Trogrlić.

  • +7
Zoran Milanović u Opatiji Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Most bi vjerojatno sudjelovao u takvom manevru, no upitna je pozicija Domovinskog pokreta. Nisam uvjeren da će izabrati da na ovaj način potroše svoj politički kapital umjesto da dobiju četiri godine na vlasti', drži sugovornik tportala.

On ukazuje na veliku mogućnost da će HDZ-u nedostajati tek nekoliko mandata u odnosu na posljednja istraživanja dok bi suprotnoj strani za formiranje većine trebalo njih čak tridesetak.

'Radi se o izrazito raznorodnim i ideološki potpuno suprotstavljenim strankama i bilo bi vrlo izazovno samo ih i okupiti na jednom mjestu, a o dugoročnom upravljanju da i ne govorimo. Stabilnu Vladu SDP može formirati samo u dva izborna ciklusa: nakon što u prvome sruše HDZ i u drugome osvoje dovoljno mandata. To bi značilo da nam uz europske i predsjedničke uskoro slijede ponovljeni parlamentarni izbori, a baš zato HDZ inzistira na frazama poput 'stabilnost', 'izazovi' i slično', kaže Trogrlić.

Sudbina Možemo

On naglašava jednog od mogućih dobitnika ovih izbora, stranku Možemo, koja je u cijeloj kampanji nastupala vrlo dosljedno i riskirala ostavši izvan SDP-ovog lijevog bloka. 'Ta dosljednost mogla bi im se dugoročno isplatiti ako SDP doživi krah jer svoju sudbinu Možemo nije vezalo uz Zorana Milanovića', kaže on.

  • +25
Završni predizborni skup HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Što će Milanović?

Trogrlića smo upitali je li realna mogućnost da Milanović iz svoje pozicije predsjednika države u jednom trenutku namjerno opstruira sastavljanje većine, odnosno potencira pat-poziciju kako bi sastavio vlastitu tehničku vladu koja bi vodila državu u periodu do ponovljenih izbora.

'Ne, to nije izgledno. U srijedu negdje oko 21 sat doznat ćemo koliko su jaki Plenković i njegov HDZ. Ako se zaustave na 55 ili 56 mandata, naći će se u vrlo ozbiljnom problemu i tada on prestaje biti gazda na političkoj sceni. No ako se dovuku do 63 mandata, tada Milanoviću nema smisla dalje forsirati - čak i kada bi izazvao nove izbore, to bi mu se obilo o glavu', kaže Trogrlić za tportal.

Ako pak rezultat bude negdje između toga, sve će ovisiti o Domovinskom pokretu.

'Barem dijelu te stranke bilo bi lakše prikloniti se HDZ-u, ali sasvim sigurno uživali bi u poziciji odlučujućeg faktora', zaključuje Trogrlić.