1,1 milijun barela nafte

Raspada se brod u blizini Jemena; prijeti ekološka katastrofa, UN kupuje tanker koji će izvući naftu

09.03.2023 u 23:03

Bionic
Reading

Ujedinjeni narodi kupili su veliki tanker za skladištenje oko 1,1 milijun barela nafte koja će biti prebačena iz raspadajućeg broda u blizini jemenske obale kako bi se spriječila ekološka katastrofa, rekli su dužnosnici u četvrtak

Dužnosnici UN-a već nekoliko godina upozoravaju da su Crveno more i obala Jemena u opasnosti jer bi se iz tankera Safer moglo izliti četiri puta više nafte nego u katastrofi s tankerom Exxon Valdez 1989. uz obalu Aljaske.

Međutim, najviši dužnosnik UN-a u Jemenu David Gressly rekao je da nitko nije donirao tanker i nijedna tvrtka nije voljna unajmiti brod koji bi se koristio u blizini područja zahvaćenog građanskim ratom "iako se ta situacija znatno smirila".

Ujedinjeni narodi su rekli da bi čišćenje izlijevanja moglo stajati 20 milijardi dolara te da još pokušavaju prikupiti 129 milijuna dolara potrebnih za uklanjanje nafte iz Safera i plaćanje broda kupljenog od Euronava za 55 milijuna dolara.

Do sada su, uglavnom vlade, obećale 95 milijuna dolara, od čega je 75 milijuna dolara uplaćeno.

Prošle je godine pokrenuta i javna kampanja prikupljanja sredstava, za koju se Gressly nada da bi mogla pomoći u osiguravanju više novca za "završetak posla":

Operacija se ne može platiti prodajom nafte jer još nije jasno tko je zapravo vlasnik, rekli su dužnosnici UN-a.

UN je upozorio da je struktura tankera narušena te da postoji rizik od eksplozije.

"Radovi moraju sada početi. Nema vremena za odgodu", kazala je britanska predstavnica pri UN-u Barbara Woodward.

Velika Britanija prošle je godine obećala otprilike 7 milijuna dolara za operaciju, dodala je.

Građanski rat u Jemenu bijesni od 2014. kada su proiranski hutisti izbacili vladu iz prijestolnice Sane. Vojna koalicija pod saudijskim vodstvom intervenirala je 2015. na strani vlade.