jugoistočno bojište

Ranjenog Hrvata iz Ukrajine prevest će hrvatska Hitna do bolnice u Zagrebu

03.06.2022 u 19:34

Bionic
Reading

Mlađi hrvatski državljanin koji se borio u Ukrajini prije desetak dana lakše je ranjen na jugoistočnom bojištu, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) i Ministarstvo zdravstva organiziraju njegov povratak u Hrvatsku

'Potvrđujemo informaciju o ozlijeđenom hrvatskom državljaninu u Ukrajini, koji je zajedničkim naporima MVEP-a i Ministarstva zdravstva s ukrajinskim vlastima prevezen na sigurno. Osiguran mu je prijevoz kako bi se mogao vratiti u Hrvatsku, gdje će nastaviti liječenje', potvrdili su Jutarnjem listu informaciju u MVEP-u.

Hrvatski državljanin, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, borio se kao dragovoljac na ukrajinskoj strani i ima potpisan ugovor s Ukrajinom. Nije pripadnik pukovnije Azov, prema tvrdnjama Denisa Šelera, koji je šest godina bio pripadnik te ukrajinske pukovnije, a kojega su nedavno iz Moskve optužili kao organizatora odlaska hrvatskih dobrovoljaca u Ukrajinu. On je stabilno i izvan životne opasnosti. Organizira se njegov prijevoz, i to s ukrajinsko-mađarske granice, gdje će ga preuzeti hrvatska Hitna pomoć i prevesti u KB Dubrava.

O kojim se ozljedama točno radi bit će poznato nakon što ga pregledaju hrvatski liječnici.

KB Dubrava Hrvata ranjenog u Ukrajini očekuje tijekom današnjeg dana. Pacijent će biti smješten na odjelu kirurgije, ali nemaju nikakve posebne pripreme. Naime, prema informacijama kojima raspolažu, a koje je potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, riječ je o ozljedama koje nisu opasne po život.