KAJIN O 'RASKOLU' U KOALICIJI

'Raduje me što je Čačić promijenio mišljenje'

23.11.2012 u 19:50

Bionic
Reading

IDS se službeno ne protivi 'Linićevom' porezu na nekretnine, no o nekim stvarima u tom novom prijedlogu zakona, kažu u vladajućoj stranci u Istri, još će se raspravljati

'Nismo još vidjeli potpuni prijedlog i, kad ga dobijemo, možemo o njemu razgovarati', kaže za tportal saborski zastupnik IDS-a Valter Boljunčić, odgovarajući na pitanje je li IDS, kao i HNS, protiv novog poreza na nekretnine i je li to službeni stav stranke.

Pitanjem je bio iznenađen i potpredsjednik stranke i predsjednik Kluba IDS-a Damir Kajin, iskreno odgovorivši: 'Nemam pojma da bi to bio službeni stav IDS-a', no i dodaje da je još na drugom sastanku Kukuriku koalicije u Šibeniku, kad su i Zoran Milanović i Radimir Čačić bili za uvođenje poreza na imovinu, jedini je bio protiv.


'Osobno me raduje da je Čačić promijenio stav', kaže Kajin, napomenuvši da smatra da novi prijedlog zakona 'nije za odbacivanje'.
'Ne mogu govoriti u ime stranke u čije sam ime 20 godina progovarao, no osobno smatram da ovaj prijedlog zakona, koji spušta obaveze po osnovi prvog stanovanja, vlasnike ne obavezuje na veću isplatu od komunalne naknade. Ako neće opteretiti vrijednost druge nekretnine, zakonski prijedlog je u najmanju ruku prihvatljiv', mišljenja je IDS-ov potpredsjednik i saborski zastupnik.

Kako smatra, svaka treća, četvrta i sljedeća nekretnina treba bit oporezovana, ali treba voditi računa da bi to moglo značiti smanjenje poslovne aktivnosti na području građevinarstva.

'Ova promjena nije za odbacit jer ono što nasljeđuju djeca biti će oporezovano kao i do sada', kaže Kajin, pojašnjavajući kako nije bio za to da se plaća porez na djedovinu koja se generacijama nasljeđuje s koljena na koljeno. Napominje i da za Hrvatsku nije loše ni da se donošenje tog zakona prolongira jer, veli, stava je da kad se uvode novi porezi, svi moraju znati unaprijed o čemu se radi.