TURBO LIMAČ DEFINITIVNO PROPADA

Radnici okupirali trgovinu u Kerumovom Jokeru!

14.02.2012 u 12:51

Bionic
Reading

Lanac trgovina igračkama Turbo limač, nekad jedan od najjačih hrvatskih brandova, ovih dana definitivno odlazi u stečaj. Potvrdio nam je to srpski biznismen Slobodan Vučićević, koji je prije nešto više od godinu dana kupio većinski udio u trgovinama od Magme Goranka Fižulića. Većina prodajnih mjesta već je zatvorena, nekoliko njih radi kako tek bi se prodala preostala roba, dok je najtužnija situacija u trgovini smještenoj u Kerumovom prodajnom centru Joker u Splitu: ondje je 13 radnika 'okupiralo' prostor i već gotovo dva tjedna spava među igračkama!

Splitski radnici, mahom djevojke, odlučili su se na očajnički potez kako bi pokušali utjerati tri neisplaćene plaće i spriječiti iznošenje robe iz trgovine. Smjenjuju se u 24-satnim dežurstvima, spavaju pod dječjim toboganima i među lutkama, čekajući bilo kakav odgovor - bilo od Vučićevića, bilo od Fižulića. Još uvijek ništa, osim što im je nedavno cinično poručeno da su 'trebale štedjeti'.

Potporu im je dalo vodstvo samog centra Joker, no nakon što je prostor obišao sam Željko Kerum, sve kamere su okrenute prema ulazu u trgovinu, dok je vatrogasni izlaz doslovno zabarikadiran dvjema golemim željeznim cijevima. Čini se da je i Kerumu od brige za radnike važnije osigurati naplatu svojih potraživanja za najam prostora.

Nekad 'turbo radnici', a danas 'turbo jadnici', ne žele izlaziti u javnost sa svojom pričom. Cilj im je jedino pokušati natjerati vlasnike na definitivni raskid ugovora o radu i podmirenje svojih potraživanja, no sam Slobodan Vučićević poručio je da je to u ovom trenutku - teško moguće.

'Zbilja mi je žao radnika, no sve smo pokušali i nismo uspjeli. Mogli smo postati jaki regionalni brand, ali zbog opstrukcije Magme moramo u stečaj. Nije pomoglo ni dodatnih dva milijuna eura koje sam uložio u tvrtku', kazao nam je Vučićević.

Radnici propalog Turbo Limača zatvorili su se u dućan i pokušavaju utjerati tri neisplaćene plaće

Turbo limač kupio je od Fižulića kroz 51-postotni udio u tvrtki Adria design i, kaže, platio 15 milijuna eura, uz dokapitalizaciju od dodatnih tri milijuna eura. Tvrdi da je Fižulić potom počeo izvlačiti novac iz tvrtke i prelijevati ga u Magmu, on ga je isključio iz operacije i tada se našao na udaru brojnih neosnovanih tužbi, ovrha i blokada.

Pokušao je preko nas spasiti Magmu, koja bankama duguje preko 70 milijuna eura. Lažno nam je fakturirao nepostojeće usluge, neke je fakturirao više puta, koristio se raznim smicalicama kako bi proveo nezakonite ovrhe i blokade računa. Tužio nas je Trgovačkom sudu da smo mu ukrali brand, no Visoki trgovački sud zaključio je da smo sve svoje obaveze uredno platili i poništio presudu. No, nema tu kraja, svejedno nam je prijevarom naplatio osam milijuna kuna. Tvrtka je u blokadi i zbilja nemam dobre vijesti za radnike, i osobno sam izgubio ogroman novac na ovom poslu', kaže Vučićević. Dodaje i da ga je Fižulić pokušao prevariti čak i u Srbiji, gdje mu je pokušao prodati tvrtku opterećenu dugovima, no tu nije uspio.

'Adria design je u blokadi preko dva mjeseca i uskoro ćemo morati proglasiti stečaj. Jedino mi nije jasno kako Magma kao tvrtka koja kotira na burzi još uvijek nije u stečaju, iako je blokirana preko devet mjeseci', pita se Vučićević.

Vlasnik Magme Goranko Fižulić puna dva dana puna dva dana ignorirao je naše pozive i nije bio dostupan za komentar.