I INAŠ NA MARKOVOM TRGU

Radnici INA-e prosvjeduju protiv davanja crpki u privatne ruke

18.07.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Dvjestotinjak članova Sindikata radnika i društava Ine 'Inaš' prosvjedovalo je danas na Markovu trgu, zahtjevajući od vlade hitno zaustavljanje kršenja obveza Mola prema Ini, sprječavanje izdvajanja maloprodaje iz Ine i otvaranje procesa pregovora za ostanak radnika u toj nacionalnoj naftnoj kompaniji'

S istaknutim transparentima 'Ina radi, Mol se gradi', 'Do ekstra profita preko leđa radnika' i 'Od ugledng naftaša do siromašnog sluge' prosvjednici su uzvikivali 'izdaja', 'lopovi' i 'u boj, u boj za narod svoj', zahtjevajući od vlade da zaštiti hrvatske nacionalne interese.

Radnici su se usprotivili planu Inine uprave koja dio benzinskih crpki namjerava dati u franšizu privatnim poduzetnicima, što bi dovelo do raskida ugovora o radu s Inom i gubitak stečenih prava zaposlenih koji bi bili uključeni u provedbu tog plana. Smatraju da Ina zapravo želi otpustiti 2.700 radnika maloprodaje, što je trećina ukupno zaposlenih u Ini i riješiti se slabije profitabilnih benzinskih crpki.

Predsjednica Inaša Maja Rilović poručila je vladi kako je krajnje vrijeme da kao 45 postotni vlasnik Ine odluči želi li da se najveća hrvatska naftna kompanija spasi i razvija u regionalnog lidera ili svede na običnu podružnicu Mola koji ima upravljačka prava u Ini.

'Prisiljeni smo na ovakve akcije jer nam ne omogućavaju razgovor o upravljanju Inom i pravima radnika kroz socijalni dijalog', kazala je Rilović, dodavši da se premijer Zoran Milanović oglušio na njihove zahtjeve za sastankom na kojem bi mu objasnili stanje u Ini.

Milanoviću i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću Rilović je poručila kako bi radnici, da su na njihovim pozicijama, učili iz primjera mađarskog premijera Viktora Orbana koji je jasno rekao da je Mol tvrtka od nacionalnog interesa.

Iznoseći primjere 'sustavnog degradiranja Ine', rekla je da je ta kompanija izgubila trećinu tržišta u regiji i Hrvatskoj te tisuće radnih mjesta, dok se na njezin račun Mol proširio u regiji.

Upozorila je, uz to, da je Mol u nova plinska i naftna polja posljednjih godina uložio milijarde, dok se u Ini danas crpe posljednje kapi nafte i plina iz prestarih nalazišta. Također, kazala je, da Mol ima jednu od najmodernijih rafinerija u Europi, dok je rafinerija u Sisku praktički svedena na skladište derivata.

Takvo upravljanje Inom, tvrde u sindikatu, ima štetne posljedice ne samo za tu kompaniju nego i hrvatsko gospodarstvo i energetsku stabilnost.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević zatražio je od vlade da razvrgne štetni dioničarski ugovor o strateškom partnerstvu s Molom, koji je prema nepravomoćnoj presudi bivšem premijeru Ivi Sanaderu nastao u koruptivnim okolnostima.

Uprava Ine koristi premoć zasnovanu na dioničarskom ugovoru te rastače nekadašnjeg naftnog giganta i pretvara ga u svoju podružnicu, kazao je čelnik sindikalne središnjice HURS, čiji je Inaš član.

Povjerenik Inaša iz Siska Zlatko Marčec ustvrdio je da je rafinerija nafte Sisak zbog neizvršavanja obveza iz dioničarskog ugovora na najboljem putu da postane skladišni prostor za derivate iz Mađarske. U tu rafineriju je po njegovim riječima od planiranih 458 milijuna eura uloženo samo 120 milijuna. No, i ostali događaji od dolaska mađarskog strateškog partnera pokazuju da je urušavanje Ine odraz 'planske strategije' Mola, čiji je kreditni rejting agencija Fitch jučer proglasila 'smećem'.

Prosvjed su podržali Udruga branitelja Ine i sindikati iz susjedne BiH, ali ne i ostali sindikati u Ini.

Sindikat uz hitno zaustavljanje kršenja obveza Mola prema Ini traži imenovanje pregovaračkog tima sastavljenog od stručnjaka umjesto političara, ulaganja u nova Inina plinska i naftna polja i pokretanje hrvatskog gospodarstva, prekid korištenja mađarskih dobavljača i ponovnu suradnju s hrvatskim poduzetnicima.