proključalo nezadovoljstvo

Radnici Cesta Šibenik najavili novi prosvjed, traže ostavku direktora

18.07.2023 u 13:47

Bionic
Reading

Stotinjak radnika županijske tvrtke Ceste Šibenik, koji su od ponedjeljka u spontanoj obustavi rada najavilo je za četvrtak novi prosvjed, zahtijevajući ostavku direktora Roberta Miljkovića koji je odlučio da im se ne plati vrijeme provedeno u štrajku u kojem su bili tijekom lipnja.

Novi prosvjed radnici su najavili za četvrtak ispred sjedišta Šibensko-kninske županije od čijeg čelnika Marka Jelića traže isplatu čitave plaće za lipanj ali i razrješenje direktora Miljkovića. Tvrde da će se nakon ispunjenja tih uvjeta vratiti na posao.

Podršku radnicima u utorak je u Šibeniku na konferenciji za novinare dao predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, koji je upozorio da suradnja s Miljkovićem nije moguća.

"Svjesni smo činjenice da naša obustava rada nije u skladu sa Zakonom o radu te da možemo snositi posljedice takvog čina, no na taj potez nas je prisililo ponašanje direktora Miljkovića s kojim svakodnevna komunikacija, suradnja i zajedničko obavljanje radnih zadataka nisu mogući”, poručio je okupljenim radnicima čelnik SSSH-a.

Radnici su odlučili nastaviti sa započetim aktivnostima do ispunjenja uvjeta, ali će nastaviti obavljati hitne poslove kako ne bi ugrozili sigurnost na cestama.

Radnici Cesta Šibenik najavili prosvjed Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/Pixsell

"Borit ću se do kraja. Ne bojim se ničeg. Svi smo tu gdje jesmo, ili ćemo svi biti pukovnici ili ćemo biti pokojnici", poručio je predstavnik radnika u Nadzorom odboru Robert Savić.

Radnicima će prema njihovim tvrdnjama plaća za mjesec lipanj u kojem su štrajkali tri tjedna biti manja od minimalca. Jedan od radnika upozorio je da su svi u istom problemu i da nemaju za hranu.

"Budemo li se mi naganjali tko će platiti, kad će platiti, mi ostajemo nigdje. Nije problem pričekati drugu plaću, ali banke zovu, hipoteke. Došli smo u fazu da nemamo", rekao je.

  • +5
Radnici Cesta Šibenik Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Radnike je podržao i predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak. "Jasno je da smo došli jer radnicima nije isplaćena plaća kako je dogovoreno. Za štrajk je kriv direktor, župan, lanac koji je doveo do ovog da se danas radnici prže na suncu", kazao je.

Radnici tvrtke Ceste Šibenik prekinuli su štrajk nakon što su sa županom Jelićem 4. srpnja potpisali sporazum o početku pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Dogovoreno je tada da se sporni Pravilnik o radu i Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova povuče i stavi u mirovanje te da će se u međuvremenu primjenjivati postojeći kolektivni ugovor.