SMJENA NA HRT-U

Radmanu laknulo: Meni i obitelji bio je ugrožen život

03.03.2016 u 14:50

Bionic
Reading

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman održao je konferenciju za medije nakon što je saborski Odbor za medije većinom glasova donio odluku o njegovoj smjeni. Odluku još treba potvrditi Sabor na sjednici u petak, a za v. d. ravnatelja nominiran je Siniša Kovačić. Radman je tako nastavio crni niz na HRT-u. Naime od 2004. nijedan glavni ravnatelj koji je izabran nije odradio svoj mandat do kraja

Radman se usprotivio smjeni jer smatra da formalno-pravni uvjetni za njegovo razrješenje nisu postignuti, a iako tvrdi da je sve radio po zakonu, nije najavio tužbu protiv poslodavca već protiv političara.

'Tri su bitne činjenice koje su utjecale na Zaključak Nadzornog odbora. Procedura koja je prethodila odluci o mom razrješenju bila je korumpirana i nelegitimna. Drugo u meritumu zahtjeva za razrješenje ništa ne može poslužiti kao zakonita osnova za razrješenje. I treće, upozorio sam da bi to moglo imati opasne i dramatične posljedice po HRT i RH, zbog čega sam očitovanje dostavio i odgovarajućim tijelima i osobama koje mogu razumijevati okolnosti odnosa RH i EU-a u ovom segmentu reguliranja javne radiodifuzije', rekao je Radman.

Izrazio je uvjerenje da je njegova smjena motivirana isključivo političkim razlozima. Svoj posao, kazao je, radio je pošteno, nepristrano i u skladu sa zakonom, pa je najavio i pravne postupke u kojima planira dokazati svoju nevinost. Pravne postupke planira, kao je rekao, pokrenuti protiv onih koji su ga klevetali.

'Primjedbe na moj rad odnosile su se na sadržaj, za koji ja nemam ni ovlasti ni utjecaj. Legitimno je da većina u Saboru želi nekog tko će im više odgovarati. Ja s tim nemam problema, ali ovo nije utemeljeno na zakonu. Za mene i moju obitelj sve ovo bilo je teško i iscrpljujuće, pogotovo kad je riječ o ugrožavanju mog života i imovine. Svoj posao radim pošteno i odgovorno, politički nepristrano i u skladu sa zakonima. Koriste se brojni neistiniti i nezakoniti argumenti o kojima ću dokazivati svoju nevinost u zakonskom postupku motiv i povod smjene isključivo je političke naravi i miče me se samo zbog toga', ustvrdio je Radman.

Dodao je da za mandata HRT izvučen iz izvjesnog stečaja te da na njemu danas ima 520 zaposlenika manje nego na početku njegova mandata te nije služio nijednoj političkoj opciji. Priznao je da je za mandata donio i neke loše, prvenstveno kadrovske odluke i da neke koje je donio nisu bile dovoljno promišljene.

'Značajno smo spriječili kriminal i korupciju prema interesnim i političkim krugovima, a to me je koštalo i nekih prijateljskih i suradničkih odnosa', kazao je Radman.

Naveo je da 44 ljudi koji imaju mandatna radna mjesta, a to su rukovoditelji radnih jedinica, sedamnaest glavnih urednika imaju svoje ugovore o radu koji definiraju njihov odnos s HRT-om i da oni njegovim razrješenjem mogu nastaviti svoj posao do daljnjega.

Na pitanje tko je zabranio HRT-u prijenos sjednice Odbora iz Sabora, budući da je to rečeno u uvodu konferencije za medije, a omogućeno je i televiziji N1, Radman je odgovorio da nije nitko specifično zabranio, ali da prema poslovnicima i protokolima Sabora nije dozvoljeno izvještavati izravno sa sjednica radnih tijela, ali da je jednoj drugoj televiziji to bilo dozvoljeno.