ŽESTOKO NA ODBORU

Radman smijenjen, za njegovog nasljednika predložen Siniša Kovačić

03.03.2016 u 14:42

Bionic
Reading

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije predložio je razrješenje Gorana Radmana, glavnog ravnatelja HRT-a, sa sedam glasova za i tri suzdržana te s istim brojem glasova predložio da funkciju vršitelja dužnosti preuzme urednik/novinar HRT-a Siniša Kovačić. Radmanovu smjenu još mora potvrditi Sabor na plenarnoj sjednici, a prema nekim informacijama, rasprava na sjednici trebala bi biti održana već u popodnevnim satima kako bi se sutra i formalno obavilo glasanje

Prema Zakonu o HRT-u, Kovačić na poziciji v.d.-a može biti najdulje šest mjeseci, a u roku od mjesec dana od njegova imenovanja Nadzorni odbor (NO) HRT-a treba objaviti javni natječaj za glavnog ravnatelja kojeg u konačnici bira Sabor.

O Kovačiću kao prijedlogu prvi se oglasio Goran Beus Richembergh (HNS), kazavši da vladajući na ovaj način nastavljaju politiku kontinuiteta jer je Kovačić urednik 'Dnevnika' na koji oni imaju najviše prigovora.

'Držim mu fige da kuću i svoje kolege drži na okupu. Nadam se da će to moći uskladiti sa svojim profesorskim obvezama na Sveučilištu u Mostaru i da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika HNIP-a jer je ta dužnost nespojiva s v.d.-om', kazao je Beus Richembergh.

SDP-ov Nenad Stazić kazao je da bi volio da je Kovačić došao na sjednicu Odbora, pa da mu se mogu postaviti pitanja. 'Radite mu štetu jer bi bilo primjerenije da se mogao predstaviti', kazao je Stazić, rekavši da mora biti suzdržan jer Kovačića zna samo s televizije i nema puno informacija o njemu.

Odgovorio mu je HDZ-ov Jasen Mesić, podsjetivši na situaciju prije nekoliko godina, kada je za v.d. ravnatelja bio imenovan Domagoj Novokmet. 'Ni on se nije predstavio na Odboru, a nisam ga znao osim kao lika Bembu iz dječjih serija', kazao je Mesić.

Dodao je kako se nada da nakon imenovanja Kovačića neće biti ponavljanja situacije da 40 osoba bude razriješeno i da ljudi odlaze na konkurentske televizije ili budu otjerani u zapećak.

Da se Saboru predloži da Kovačića imenuje za v.d. ravnatelja, odlučilo je sedmero članova odbora dok ih je troje bilo suzdržano.

Premda je Odbor bio sazvan za 8.30 sati, sjednica je odgođena u zadnji tren i bez ikakva obrazloženja. U konačnici je započela dva i pol sata kasnije, a kako razlog za odgodu uz novinare nisu dobili ni članovi Odbora, oglasio se potpredsjednik, SDP-ov Nenad Stazić.

'Obavijest da se sjednica odgađa dobio sam dvije minute prije nego što je trebala početi. Naprasno sazvana sinoć sjednica je sada naprasno otkazana, a da nitko ne objašnjava ni zašto je sazvana tako naglo ni zašto je tako naglo otkazana. Jedino obrazloženje koje meni pada na pamet je da je došlo do nove svađe između HDZ-a i Mosta i da se ne mogu dogovoriti tko bi od njih trebao staviti šapu na HRT', kazao je Stazić novinarima.

Podsjetimo, sjednica Odbora sazvana je sinoć poslijepodne sa samo dvije točke dnevnog reda - razrješenjem aktualnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i imenovanjem vršitelja dužnosti HRT-a.

Kada je sjednica konačno krenula, zapelo je na dnevnom redu.

Naime, članovi Odbora iz redova oporbe Nenad Stazić (SDP) i Goran Beus Richembergh (HNS) ustvrdili su da se izvješća o poslovanju i radu HRT-a 'kisele' već više od petnaest dana i da, ukoliko se smijeni Radmana, neće ih imati tko braniti.

Jasen Mesić (HDZ
) kazao je je Radman branio izvješće Josipa Popovca kada je on smijenjen 2012.

Darinko Kosor (HSLS) upozorio je Stazića da previše dramatizira i dodao da su neistinite tvrdnje da se jučer nije znao kandidat za vršitelja dužnosti. Na izrečeno Stazić je uzvratio kazavši da to nije istina jer mu je predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ) decidirano kazao da se ne zna.

Nakon povuci – potegni dnevni red je zahvaljujući vladajućima usvojen i riječ je preuzeo Šenol Selimović, predsjednik NO-a HRT-a, koji je i pokrenuo postupak za Radmanovo razrješenje zbog odgovornosti za nepotpunu i neadekvatnu primjenu odredbi Zakona o HRT-u, kojima je propisana obveza vođenja odvojenog unutarnjeg računovodstva na javnu i komercijalnu djelatnost.

Selimović je, u prijenosu koji možete pratiti na N1 televiziji, iznio hodogram događanja koji je prethodio zahtjevu za smjenu - od toga da je od Vijeća za elektroničke medije 28. prosinca prošle godine dobio zahtjev da provodi odvojeno računovodstvo, preko njihova naloga dva dana kasnije da se to provede, preko zajedničkog sastanka 21. siječnja, na kojem je dogovoreno da se oformi radna skupina, pa sve do postupka za smjenu.

'Sve vaše navode pobija glavni ravnatelj HRT-a, ali mi to ne možemo čuti zbog specifične demokracije koju vodi parlamentarna većina. Imamo kontradiktorne stavove vas i Radmana, a ne znamo što misli ni Mirjana Rakić, predsjednica Vijeća za elektroničke medije. Ovo me podsjeća na Karamarka i Petrova i to da svaki priča svoje', kazao je Stazić i dodao da nema razloga da vjeruje njegovom izvješću jer nema priliku čuti drugu stranu.

Kazao je Selimovoviću da je on možda osvetnički motiviran jer nije prošao za urednika Radio Zadra u Radmanovu mandatu. Selimović mu je replicirao kazavši da to što nije postao urednik na Radio Zadru nema veze s njegovom ulogom u NO-u.

Stazić mu je dodao da je ovo u čemu sudjeluje politička egzekucija u kojoj se ne može čuti druga strana.

Davor Bernardić (SDP)
smatra da je žalosno to da se mjesec i pol vladajuća koalicija bavi samo tajnim službama, policijom i medijima, a ne stvarnim problemima građana.

'Ne ulazim u to je li Radman kriv ili nije, ali ovo je strijeljanje bez suđenja', kazao je Bernardić, dodavši da se provodi blitzkrieg kako bi se preuzela televizija.

Mesić je prozvao SDP da brani Radmana tri godine jer mu to stranački odgovara.

'Dajte mi recite ijednu promjenu zakona u prošlom sazivu Sabora koja nije išla za tim da se netko ne smijeni. Recite mi što je to Radman poštivao, a što je Odbor tražio. Zašto Radmana držite tri godine kad je davao otkaze novinarima lijeve i desne provenijencije?', upitao je Mesić, a potom i dao odgovor: 'Držali ste ga jer vam je to stranački odgovaralo i jer ste mogli držati na kratkom lancu.'

Stazić mu je uzvratio da je on sam napadao Radmana u Saboru kada je smatrao da radi loše.

'Nismo ga smijenili jer je dobio mandat, a ne radimo to politički. Vi možete reći da ga želite politički smijeniti. Ali onda to recite', kazao je Stazić.

Kosor je naveo da se cijelo vrijeme zamagljuje bit stvari, a to je da je od 2012. javna televizija postala državna.

'Iz rasprave ispada da degradiramo institucije koje je izabrao Sabor, a to su Agencija za elektroničke medije i Nadzorni odbor. Zamagljujemo pravi problem - HRT više nije javna nego državna televizija. Vi ste uveli 2012. to da se glavni ravnatelj bira u Saboru. Meni preostaje samo da vjerujem onome što je napisao AEM i NO i to je jedino mjerodavno', kazao je Kosor.

HNS-ov Goran Beus Richembergh podsjetio je kako je još 2013. rekao da Radman mora otići, i taj stav ima i danas. Međutim, podsjetio je da je sredinom veljače mostaš Ivan Kovačić rekao da Radman mora otići i da je isti dan i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekao isto.

'I samom Radmanu je bilo jasno da od tog datuma nije ravnatelj. Brine me to što je Karamarko optužio HRT da je zadnje četiri godine sotonizirao oporbu. Od srca vam želim da svaku večer sa strepnjom gledate 'Dnevnik' i da se pitate koja će vam muha biti pronađena', kazao je Beus Richembergh.

Nakon toga uslijedilo je glasovanje o Radmanu, a da se Saboru predloži njegovo razrješenje podržalo je sedmero članova Odbora dok ih je troje bilo suzdržano.