BITKA ZA PRISAVLJE

Radman nije imao volje za provođenjem traženoga, traži se nasljednik

01.03.2016 u 20:00

Bionic
Reading

Nakon što je Nadzorni odbor (NO) HRT na jučer održanoj sjednici pokrenuo postupak za razrješenje Gorana Radmana, glavnog ravnatelja javnog RTV servisa, jer je ignorirao zahtjev Vijeća za elektroničke medije (VEM) koje je od njega prije tri mjeseca zatražilo da prema slovu zakona primjenjuje unutarnje računovodstvo po principu javno - komercijalno, prvo pitanje koje se nametnulo dan nakon odluke jest tko će biti njegov nasljednik i vršitelj dužnosti

Radmanovo razrješenje naći će se najprije pred saborskim Odborom za informiranje, informatizaciju i medije, a onda i na plenarnoj sjednici Sabora koji, prema Zakonu o HRT-u, većinom glasova imenuje i razrješava glavnog ravnatelja HRT-a.

Na istoj sjednici Odbora najvjerojatnije trebalo bi se naći i ime njegova privremenog, šestomjesečnog nasljednika, a sve bi se moglo rasplesti koncem ovog ili vjerojatnije idućeg tjedna.

Kako to obično biva, kada politika postavlja, rješenje će se, ne treba sumnjati, tražiti s desnog političkog spektra jer je trenutačno vlast u njihovim rukama. Za očekivati je da će privremeno rješenje doći iz same kuće, jer tko bi želio, osim ako nije nezaposlen, prihvatiti taj posao na svega nekoliko mjeseci.

Kao moguće varijante spominju se Josip Popovac, producent HRT-a koji je v. d. već bio kada je u prosincu 2009. smijenjen Vanja Sutlić, a potom je obnašao i dužnost predsjednika Uprave do ljeta 2012. Popovac je, ne treba zaboraviti, bio i član mladeži HDZ-a.

Desnici kao opcija nisu mrski ni Jozo Barišić, dugogodišnji novinar HRT-a, trenutačno urednik u Informativnom programu i član Programskog vijeća, ali i Mario Raguž, urednik Religijskog programa i član Nadzornog odbora HRT-a iz redova zaposlenika. Nije isključeno da se pojavi i neka druga opcija koja negdje sa strane već nosi odijelo na kemijsko čišćenje i cipele na laštenje.

Po postavljanju v. d.-a  u roku od mjesec dana treba se raspisati natječaj za trajno rješenje na poziciji glavnog ravnatelja, a nakon toga najvjerojatnije će se ići izmjenu Zakona o HRT-u kako je svojedobno i najavio ministar kulture Zlatko Hasanbegović

Iako smo još sinoć izvijestili o razlozima Radmanove smjene, danas se priopćenjem za medije oglasio i NO HRT-a detaljno precizirajući što Radmanu stavljaju na teret.

Tako su naveli kako su 30. prosinca 2015. naložili Radmanu i Ravnateljstvu HRT-a potpunu i žurnu primjenu svega onoga što je zatražio VEM dva dana ranije te da je povodom toga 21. siječnja 2016. održan i zajednički sastanak članova NO-a s članovima VEM-a i Ravnateljstva HRT-a, radi utvrđivanja prihvatljive metodologije računovodstvenog odvajanja prihoda i rashoda na javnu i komercijalnu djelatnost te je dogovoreno osnivanje radne grupe koju bi činili predstavnici stručnih službi Agencije i HRT-a.

Međutim, navode u NO-u, ni nakon proteka 30 dana od tog sastanka, odnosno proteka 60 dana od usvajanja Zaključka NO-a o tom pitanju, Radman i Ravnateljstvo HRT-a nisu postupili kako se od njih tražilo niti je održan ijedan sastanak radne grupe, niti je HRT imenovao svoje predstavnike u radnu grupu.

Iz svega su u NO-u zaključili da na HRT-u nemaju dostatno volje za provođenjem traženoga pa su pokrenuli postupak za razrješenje.

Što o svemu misle na HRT-u i hoće li Radman možda zaštitu potražiti na sudu, nismo uspjeli doznati, jer osim konsternacije, na Prisavlju vlada i šutnja.