TEŠKO DO TITULE HRVATSKOG AKADEMIKA

Radman i Đikić opet nisu kandidati za članove HAZU-a

Ivan Đikić i Miroslav Radman

Ivan Đikić i Miroslav Radman

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prijedlogom kandidata za nove članove slijedi proklamiranu politiku novog vodstva Akademije na čelu sa Zvonkom Kusićem o pomlađivanju članstva. No i dalje se u prijedlozima za nove članove ne nalaze imena dvojice znanstvenika s uspješnim domaćim, odnosno inozemnim karijerama – Ivana Đikića i Miroslava Radmana – otkriva Novi list

S druge strane, navodi riječki dnevnik, prigodu da postane redovnim članom, nakon dugogodišnjeg 'dopisnog' statusa, konačno je dobio germanist i intelektualac svjetskog glasa Viktor Žmegač.

Kandidati su objavljeni uoči redovitog zasjedanja Skupštine HAZU-a, a zasjedanje Izborne skupštine Akademije na kojoj će se birati predloženi kandidati održat će se 10. svibnja ove godine.

U prijedlogu za nove članove Akademije, koje je potvrdilo Predsjedništvo, našlo se 20 kandidata za redovite članove, 10 kandidata za članove suradnike, osam kandidata za dopisne članove i sedam kandidata za reizbor suradnika.

Kandidati za redovite članove su: Nenad Vekarić, Gordan Družić, Davor Krapac, Mihajlo Dika i Ivo Goldstein iz Razreda za društvene znanosti; Andrej Dujella, Vitomir Šunjić i Dario Vretenar iz Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti; Vladimir Bermanec, Ivana Weygand Đurašević, Mladen Juračić i Igor Anić iz Razreda za prirodne znanosti; Josip Madić i Davor Miličić iz Razreda za medicinske znanosti; Goran Filipi i Ranko Matasović iz Razreda za filološke znanosti; Viktor Žmegač, Boris Senker i Zoran Kravar iz Razreda za književnost te Stanislav Tuksar iz Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Kandidati za dopisne članove su: Mladen Bestvina, Stevo Julius, Lojze Lebič, Ante Munjiza, Marko Mušič, Svante Pääbo, Mario Suško i Ignacij Voje. Kandidati za članove suradnike su: Nenad Moačanin, Tomislav Cvitaš, Željko Cvetnić, Mirna Šitum, Alemka Markotić, Silvana Vranić, Darija Gabrić-Bagarić, Kuzma Kovačić, Kažimir Hraste i Berislav Šipuš. Kandidati za članove suradnike – reizbor su: Gordan Družić, Ljerka Schiffler, Vitomir Šunjić, Ivana Weygdand Đurašević, Josip Balabanić, Ante Simonić i Josip Sečen

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi