crno na bijelo

Imamo dokument koji daje zeleno svjetlo pozdravu 'za dom spremni'

 • Autor: Silvana Srdoč
 • Zadnja izmjena 08.09.2017 21:02
 • Objavljeno 08.09.2017 u 13:27
Mišljenje Ministarstva uprave/Andrej Plenković i Lovro Kuščević

Mišljenje Ministarstva uprave/Andrej Plenković i Lovro Kuščević

Izvor: Pixsell / Autor: Screenshot/Patrik Macek

Birokratski manevar kojim je Savezu udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga omogućeno da nekažnjeno koristi pozdrav 'za dom spremni' proveden je kroz dva službena dokumenta: Mišljenje Ministarstva uprave i rješenje Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba. Oba dokumenta priložena su Statutu Saveza, netom objavljenim u Registru udruga RH na stranicama Ministarstva uprave

Ministarstvo uprave u mišljenju od 6. rujna, koje potpisuje Alena Marković, načelnica Sektora za opću upravu i provedbu Zakona o općem upravnom postupku, podsjeća da je Vlada osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje treba 'predložiti sveobuhvatne preporuke usmjerene na suočavanje hrvatskog društva s nedemokratskom prošlošću te pravno reguliranje isticanja sadržaja kojima se veličaju nedemokratski režimi'.

'Dok se predmetno pitanje sustavno ne uredi budućim zakonskim okvirom, u ovom trenutku ne postoje zapreke za odobravanje zahtjeva upisa promjene statuta udruge, odnosno za usklađivanje sa Zakonom o udrugama', stoji u tom mišljenju.

Mišljenje Ministarstva uprave

Mišljenje Ministarstva uprave

Izvor: Screenshot / Autor: Ministarstvo uprave

Temeljem tog dokumenta, Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba izdao je jučer, 7. rujna, rješenje kojim se Savezu UDHOS-a temeljem zahtjeva za upis promjena u Registar udruga odobrava upis promjene Statuta i upis likvidatora Borislava Barišića. Između ostalog, utvrđeno je da je iznad stiliziranog hrvatskog grba upisano velikim slovima HOS, a ispod grba 'upisano je manjim velikim slovima od gornje upisanog HOS za 50 posto manji ispis i glasi ZA DOM SPREMNI'.

Podsjetimo, čelnici HOS-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare poručili su da će temeljem mišljenja Ministarstva uprave biti registrirani statuti s pozdravom 'za dom spremni' svih podružnica HOS-a u županijama koje su u sastavu Saveza, a imaju isti zahtjev.

 • +4
 • +1

HOS-ovci održali konferenciju vezano uz spomen-ploču u Jasenovcu

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Ministarstvo uprave daje mišljenje, koje je praktički obvezujuće za državnu upravu kad se spusti na gradove. Udruga HOS-a Grada Zagreba i Savez UDHOS-a imali su dvije godine zahtjev u Ministarstvu, koji nije rješavan... Danas je praktički ponovno potvrđeno naše znakovlje, odnosno grb udruga koje u svom sadržaju imaju i ratni pozdrav 'za dom spremni', čime je on legaliziran i vezan uz HOS', rekao je Anto Đapić, dodajući da su ostvarili ono što je najrelevantnije, a to je da je taj pozdrav praktički afirmiran i potvrđen upravo kroz potrebe HOS-a.

'Na čekanju' osam udruga HOS-a?

Ivan Friščić, predsjednik zagrebačkog HOS-a, rekao je da bi sve udruge HOS-a na razini Hrvatske koje su predale zahtjev, a nije im se odobrio pozdrav 'za dom spremni', trebale dobiti rješenje. 'Zasad u Savezu ima osam udruga koje su podnijele zahtjeve, a nisu registrirane zbog 'za dom spremni'. Oni će biti registrirani i dobit će rješenja', rekao je Friščić.

Jedna od tih udruga je i Udruga dragovoljaca HOS-a Grada Varaždina, kojoj je Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji u siječnju 2016. odbio zahtjev za registracijom statuta zbog pozdrava 'za dom spremni' u grbu.

 • +8
 • +5

Radnici skidaju ploču s natpisom 'za dom spremni' u Jasenovcu

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da se 'nikakva legalizacija nečega što je davno registrirano nije dogodila; riječ je o pukom tehničkom usklađivanju statuta udruga s novim Zakonom o udrugama koji uopće ne dotiče pitanje simbola, pečata ili slogana'.

'Tu ne smije biti nikakvih dilema, pa ni trijumfalizma, koji se dao nazrijeti u izjavama pojedinih predstavnika HOS-a', napomenuo je Plenković.

Rekao je da ne postoji nikakvo rješenje Ministarstva uprave, već samo 'odgovor s razine načelnice, dakle službeničke razine Ministarstva uprave prema isto tako odgovarajućem uredu u upravi Grada Zagreba'. 

'Dakle nikakvo novo rješenje, legalizacija, akt koji bi bio konstitucijski u bilo kojem smislu za nešto novo', naglasio je Plenković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 41

Prikaži sve
 • lombard

  08.09.2017 13:33

  Ovo je prvi dokument u slobodnoj nam domovini u kome nije nešto tek crno na bijelo, nego nešto puno više: crno na crno!

 • spilar

  08.09.2017 14:10 2 odgovora

  Pravno, ovo rješenje je ništavno. Prvo, postoji već presedan u Sudskoj praksi za kaznu za klicanje ZDS (vrijedi i za pisanje u javnosti), pa postoji pravorijek Ustavnog Suda. Floskule jučer izrečene da je taj ZDS "u kontekstu..."anulirane su javnim stavovima tadašnjeg Predsjednika dr. Tuđmana o H...

 • condorgrab

  08.09.2017 14:40 1 odgovora

  Spomenik četničkim koljačima u Borovu selu vjerojatno nije simbol totalitarnog režima za rvacku pravnu državu pa ponosno stoji i dalje...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi