japanski koncern

Racija u njemačkoj podružnici Mitsubishija zbog manipulacija s dizel motorima

21.01.2020 u 18:20

Bionic
Reading

Racija je provedena u utorak u prostorijama njemačke podružnice automobilskog koncerna Mitsubishi zbog sumnje u manipulacije dizel motorima, a pokrenut je istražni postupak i protiv centrale te tvrtke u Japanu

"Pokrenuta je istraga zbog osnovane sumnje u kazneno djelo prevare", priopćilo je državno odvjetništvo u Frankfurtu koje je preuzelo slučaj.

Pretresi su obavljeni u ukupno deset objekata na području nekoliko saveznih zemalja. Kako je nadalje priopćeno, pretraga je usredotočena na dokaze o uređajima koji manipuliraju motore kako bi na ispitivanjima ispušnih plinova pokazivali bolje rezultate od stvarnih.

Istraga je provedena u objektima Mitsubishija, ali i kod dobavljača, između ostalog i kod jednog od najvećih njemačkih dobavljača automobilske industrije Continentala.

Prema priopćenju državnog odvjetništva, pogođeni su dizel motori zapremnine od 1,6 i 2,2 litara s oznakom euro 5 i 6. Odvjetništvo je pozvalo kupce Mitsubishija koji posjeduju modele izrađene nakon 2016. da se jave policiji.

Mitsubishi Njemačka, pri čemu se radi o uvozniku automobila ove marke, u utorak je potvrdio medijske napise o pretresu, ali je odbilo priopćiti detalje.

Japanska kompanija je već 2016. priznala manipulacije motora u svrhu prikazivanja lažnih rezultata na ispitivanju ispušnih plinova, ali se tada radilo o motorima na benzinski pogon.

Skandali oko manipulacije automobilima s motorima na dizelski pogon već godinama pogađaju njemačke automobilske kompanije, ponajprije one u sklopu koncerna Volkswagen.