optimizam u zraku

Putnici se vraćaju na zagrebački aerodrom, u punoj sezoni tjedno će se slijetati i polijetati 700 puta

27.05.2021 u 16:25

Bionic
Reading

Slijetanjem zrakoplova iz Dublina sa stotinjak putnika, Croatia Airlines i Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) u četvrtak su svečano označili ponovno uspostavljanje te linije nakon pandemijske stanke, te se nadaju intenziviranju letova u europska odredišta i kraju razorne "koronakrize"

Croatia Airlines, kako je najavljeno, ovoga ljeta značajno širi mrežu letova iz Hrvatske u europska odredišta, u sklopu čega je planirano i intenziviranje letova na redovitoj međunarodnoj liniji Zagreb - Dublin.

Zrakoplovi na toj liniji odsad će letjeti dva puta tjedno - četvrtkom i nedjeljom, a dinamika letenja prilagođavat će se aktualnoj tržišnoj potražnji, odnosno razvoju epidemiološke situacije u Hrvatskoj i svijetu. Prvi izravni letovi na toj liniji uspostavljeni su 2018. godine.

Član Uprave MZLZ-a David Gabelica istaknuo je da je Zagreb trenutno povezan s 24 odredišta dok će se od lipnja taj broj popeti na 36. Tjedno se, naveo je, odrađuje 300 slijetanja i polijetanja, dok će ih u punoj sezoni biti 700.

"Nakon godinu dana teškog razdoblja putnici se napokon vraćaju i to nas veseli", rekao je Gabelica, dodavši da je Croatia Airlines najvažniji partner zagrebačke zračne luke te da su u stalnom kontaktu s njima. S obzirom na uvjete koje je nedavno dobio Ryanair, puno bolje nego što ih ima hrvatski prijevoznik, Gabelica je kazao da Croatia Airlines uvijek može računati na najbolje uvjete.

Direktorica Turističke zajednice Zagreba Martina Bienenfeld naglasila je da i ovaj let nacionalnog avioprijevoznika, koji je ponovno uveden nakon stanke, a koji povezuje Dublin i Zagreb, pokazuje da postoji interes i za Zagrebom i za Hrvatskom.

"Velika većina ovih putnika, prema mojim saznanjima, ostaje u Zagrebu, ali sam uvjerena da će veliki broj letova koje će Croatia Airlines postupno uvoditi prema Zagrebu, imati transfere i prema drugim odredištima u Hrvatskoj", rekla je Bienenfeld.

Po njoj, lijepo je vidjeti da su neki od putnika koji su danas došli u Zagreb pristigli zbog usluga zdravstvenog turizma gdje se Zagreb, osim kao city break destinacija, počeo postavljati kao značajna destinacija na tom planu. Naglasila je kako je Croatia Airlines iznimno važan i za Zagreb i za Hrvatsku, dodavši da je lani, za vrijeme potpunog zatvaranja, bio jedina kompanija koja je povezivala Hrvatsku s Europom i svijetom.

Trenutno su, tvrdi ona, gosti iz SAD-a najbrojniji u Zagrebu, dok su turističke brojke na razini lanjske godine.

Direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa Slaven Žabo ističe da mu je drago što je Cro Air obnavljanjem linije Dublin - Zagreb nastavio plan o širenju mreže međunarodnih odredišta iz MZLZ-a, a čime će se podržati i oporavak hrvatskog zrakoplovnog tržišta, kao i turističkih potencijala i kapaciteta Zagreba i Hrvatske.

U sezoni će Cro Air imati 18 odredišta prema europskim destinacijama, samo iz Zagreba 14.

Žabo je kazao i da je nacionalni prijevoznik u pregovorima s predstavnicima MZLZ-a, vezanim uz poboljšavanje aktualnih uvjeta.

Da bi osigurala povezanost i snažno podržala turistički proizvod države, Croatia Airlines tijekom ljetne sezone na letovima iz europskih odredišta prema Hrvatskoj planira ponuditi više od 80.000 sjedala mjesečno, a u suradnji s turoperatorima predviđeno je i više od 200 turističkih čarter letova s tržišta Austrije, Italije, Irske, Izraela i Skandinavije.