očekuje se novi

Smijenjen direktor osječke Zračne luke, prije tog posla nije imao ni dana radnog iskustva u avioindustriji

14.04.2021 u 08:53

Bionic
Reading

Davor Forgić smijenjen je s pozicije direktora Zračne luke Osijek, a očekuje se kako će Vlada na sjednici u srijedu predložiti imenovanje novoga

Davora Forgića s dužnosti direktora Zračne luke Osijek (ZLO) razriješila je Skupština društva koju čine predstavnici Grada Osijeka, Osječko-baranjske županiije i Republike Hrvatske. Oni su, upravo, i vlasnici ZLO-a. Dok je država 55-postotni vlasnik Zračne luke, Grad Osijek ima 25 posto, a Osječko-baranjska županija 20 posto udjela u vlasništvu.

Na čelnu poziciju ove zračne luke Forgić je stigao u rujnu 2017. godine. Upravljanje je preuzeo od Domagoja Marinića koji je do tada ZLO vodio pet godina.

Davor Forgić bio je jedan od dvojice kandidata za poziciju direktora, a radilo se o natječaju u kojem uvjet nije bio da osoba ima radno iskustvo u avioindustriji, piše Croatianaviation. Navodi se kako je Forgić do tada bio direktor prodaje u Belju, ranije radio u Ledu, a na direktorsku poziciju Zračne luke Osijek došao je bez dana radnog iskustva u avioindustriji.

U njegovom mandatu najuspješnija je bila 2018. godina, kada je s osječke Zračne luke prevezeno 67 tisuća putnika. Godinu potom bila ih je trećina manje (približno 46 tisuća), a prošla godina bila je pod izravnim utjecajem pandemije koronavirusa, koja je pogodila zračni promet u cijelom svijetu, piše Glas Slavonije.

Ryanair se iz osječke Zračne luke povukao još 2017. godine zbog nagomilanih dugova, Wizz Air je u proljeće 2019. ukinuo liniju prema Baselu, a za ovu godinu u najavi trenutno nema ni linije Eurowingsa prema Stuttgartu koja je prometovala prošle godine samo jedan mjesec, piše Croatianaviation.

Osijek trenutno ima najavljene jedino domaće linije Croatia Airlinesa i Trade Aira (pod PSO programom). U ljetnom redu letenja ove godine Zračna luka Osijek povezana je samo s domaćim zračnim lukama - Zagrebom, Rijekom, Pulom, Splitom i Dubrovnikom. Osim direktnih letova Croatia Airlinesa prema Splitu i Dubrovniku, do navedenih je odredišta moguće putovati i Trade Airom, no sa zaustavljanjem u Puli odnosno Rijeci.